Zuurkoolschotel met noten en fruit
Vandaag een lekker winters gerecht: zuurkoolschotel met noten en fruit. De combinatie van zure van de zuurkool met het zoet van fruit en zoete aardappel is heerlijk. De hartige smaak van noten, knolselderij en kaas maakt de zuurkoolschotel helemaal af.
Zuurkool voor gezonde darmen
Zuurkool is een gefermenteerde groente die thuishoort een darmvriendelijk dieet. Door het fermentatieproces zit de witte kool boordevol probiotica, ofwel gezonde darmbacteriën. Deze hebben we nodig om de ziekmakende bacteriën in toom te houden. Uit onderzoek blijkt dat probiotica diarree, obstipatie, winderigheid en een opgeblazen gevoel kunnen verminderen. Het is dus echt een aanrader om regelmatig gefermenteerde voeding te eten bij darmklachten.
Daarbij helpt zit zuurkool boordevol vezel die ook een goede stoelgang bevorderen. Zuurkool wordt gemaakt door witte kool te laten fermenteren voor een periode van 3 tot 8 weken. Zuurkool is een van de weinige groenten die rijk is aan vitamine K2. Vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium richting je botten gaat. Zo voorkom je aderverkalking.*
Vergelijkbaar recept:
*Bron: A healthy life
Ingrediënten
voor 4 personen
- 750gr zoete aardappel
- 750gr knolselderij
- 500gr zuurkool
- 100gr (vegan) geitenkaas
- 100gr walnoten
- 50gr pijnboompitten
- 50gr rozijnen
- 2 appels
- 2 mandarijnen
Bereiding
voorbereidingstijd: 30 minuten | bereidingstijd: 30 minuten
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de knolselderij en zoete aardappel. Hak in grove stukken en doe het in een grote pan, bij voorkeur met een stoommandje onderin, zodat de vitamines behouden blijven. Doe een laagje water onderin de pan. Stoom de groenten tot ze zacht zijn. Zonder stoommandje kun je de groenten gewoon koken.
- Laat de zuurkool uitlekken en leg het onderin een ovenschaal. Was de appels en verwijder de klokhuizen. Snij ze in kleine stukjes. Pel de mandarijnen en verdeel de partjes samen met de appelstukjes, rozijnen en walnoten over de zuurkool.
- Giet de groenten af en stamp ze tot een puree met een stamper of staafmixer.
- Verdeel de puree over de ovenschaal en bestrooi met (vegan) kaas en pijnboompitten. Zet de schaal in de oven voor een half uurtje en je kunt daarna aan tafel!