Suikervrije en glutenvrije zoete aardappeltaart

Het recept dat ik hieronder deel is een suikervrije en glutenvrije zoete aardappeltaart. Er gaat maar liefst een kilo zoete aardappel in. De puree van zoete aardappel heeft een mooie smeuïge structuur die zich samen met de zoete smaak uitstekend leent voor een taartvulling.

Zoete aardappel voor gezonde darmen

Zoete aardappels zitten boordevol vezels die onze darmen gezond houden. Ze bevatten veel meer vezels dan de gewone aardappel. Vezels bevorderen de groei van gezonde darmbacteriën. Daarmee zorg je voor een gezonde spijsvertering en goede stoelgang. Zoete aardappel is ook rijk aan het mineraal magnesium. Magnesium wordt ook wel het anti-stressmineraal genoemd. Je ervaart meer rust en ontspanning in je lijf. Ook dat komt een goede darmwerking ten goede.*

Oranje zoete aardappel

In Nederland is de oranje zoete aardappel het meest gangbaar en goed verkrijgbaar. De oranje variant dankt zijn kleur aan de grote hoeveelheid bètacaroteen. Deze stof noemen we ook wel provitamine A. In het lichaam wordt bètacaroteen namelijk omgezet in vitamine A. Deze vitamine is bevorderlijk voor onze ogen en beschermt onze huid tegen de schadelijke invloed van UV-straling.

Vergelijkbare recepten:

 

*Bron: A healthy life

Ingrediënten

voor 12 personen

Bodem:

  • 300gr appelmoes
  • 200gr havermeel
  • 200gr amandelmeel
  • 1el citroensap
  • 2tl bakingsoda

 

Vulling:

  • 1kg zoete aardappel
  • 150gr dadels
  • 1 citroen
  • 1tl kaneel
  • 1tl amandelextract

Bereiding

voorbereidingstijd: 30 minuten | wachttijd: 60 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de dadels wellen in 250ml warm water.
  2. Schil de zoete aardappels, snij ze in blokjes en stoom ze in 10 minuten gaar.
  3. Maak ondertussen de bodem door alle ingrediënten door elkaar te mengen tot er een mooie deegbal ontstaat. Vet een taartvorm van zo’n 30cm doorsnede in met kokosolie. Verdeel het deeg over de bodem en zijkanten. Plaats de taartbodem in de oven voor 15 minuten.
  4. Maak in de tussentijd de vulling. Mix de dadels samen met het water in de keukenmachine. Pureer de zoete aardappel. Meng dit door elkaar. Rasp de schil van de citroen boven het mengsel. Knijp de citroen erboven uit. Voeg ook het kaneel en amandelextract toe. Roer alles goed door elkaar.
  5. Haal de taartbodem na 15 minuten uit de oven. Verdeel de vulling over de taartbodem en plaats het terug. Na 45 minuten is je taart klaar.
  6. Laat de taart afkoelen en snij er 12 mooie punten van.