Op zoek de naar vrede in jezelf

Irene's zoektocht naar zichzelf, naar vrede

Het verlangen om mezelf te doorgronden

Begin 2022 ging ik op reis naar mezelf, vanuit een diep verlangen. Het werd een confronterende reis vol emoties in alle maten en kleuren. De kortste reis die je kunt maken is van je hoofd naar je hart: 40 centimeter. En tegelijkertijd de langste reis, want het lukt alleen als je tot op het bot eerlijk bent naar jezelf. Als je bereid bent je ego opzij te zetten.

De stress eraf met ontstressen

Ik schreef me in bij Live the Connection en was na de eerste lesdag meteen verkocht. Een eenvoudige en praktische methode om stress in de breedste zin van het woord, te laten varen. Stress die je ervaart in bepaalde situaties. Waar je buikpijn van krijgt. Stress van gebeurtenissen uit het verleden. Die je nog precies voor de geest kunt halen, waar je dan opnieuw buikpijn van krijgt. En wat dacht je van situaties die je niet meer herinnert, omdat je nog klein was? Of omdat het te pijnlijk was?

Als je pijnlijke situaties niet goed verwerkt, zetten ze zich vast in je lichaam. De energie stroomt niet meer vrij en blokkeert. Op termijn kunnen ze (darm)klachten geven. Ik begon met ontstressen, bijvoorbeeld na een ruzie of een lange file-rit. Iedere keer voelde ik na het ontstressen een rust en kalmte over me heenkomen. Gek genoeg kan ik nadien vaak niet eens meer voor de geest halen wat er nou zo stressvol was. De stress verdwijnt letterlijk uit mijn geheugen, waarna de energie weer vrij stroomt door je lijf. Je voelt je lichter, energieker en relaxter. En met de tijd verdwijnen je klachten.

Belemmerende overtuigingen

Daarnaast kwam ik uit op heel veel belemmerende overtuigingen. Wat je over jezelf en de wereld om je gelooft maakt wie je bent. heen, omdat je dat al je hele leven doet, door waar je bent opgegroeid en wat je hebt meegemaakt. Wat je over jezelf denkt bepaalt uiteindelijk je hele leven. Zoals Bruce Lipton laat zien in zijn boek ‘De biologie van de overtuiging’, zijn het niet onze genen die ons leven besturen maar onze overtuigingen. Mahatma Gandhi zei:

Je overtuigingen worden je gedachten
Je gedachten worden je woorden
Je woorden worden je daden
Je daden worden je gewoonten
Je gewoonten worden je waarden
Je waarden worden je lot

Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat ik op onderbewust niveau de overtuigingen had zitten: ‘ik hou controle vast’ en ‘alleen als ik hard werk, ben ik iets waard’. Weinig behulpzaam als je verder wilt komen in dit leven. Met een eenvoudig verbindingsproces heb ik dit omgezet in ‘ik laat de controle los’ en ‘ik ben waardevol, ook als ik ontspan’.

Ik voelde me dus lui als ik niet hard werkte. En daarmee had ik een hard oordeel naar mezelf en onbewust ook naar anderen. Daarbij kon ik me moeilijk overgeven aan de stroom van het leven. Dwangmatig en krampachtig bestuurde ik mijn leven met taken, todo's en projecten. Dat heb ik los kunnen laten, waardoor er ruimte ontstond voor flow in mijn leven.

Stress in relaties

Relaties geven ons het meeste stress. De relatie met je partner, ouders, kinderen, je collega's en vrienden. Ze zijn ons veel waard, ze kunnen ons veel geven en ze voeden ons. Maar ze kunnen ook pijnlijk zijn, ook al houden we nog zoveel van elkaar. Hoe langer en intenser een relatie is hoe pijnlijker.

Het begint met de relatie met jezelf. Ben je net zo aardig en liefdevol voor jezelf als voor een ander?

Aan de remicade

Uiteindelijk heb ik toen Remicade gekregen via een infuus. Daar knapte ik enorm van op. Binnen een paar weken was ik weer mijn oude ik, zat ik niet meer non-stop op de wc en kon ik weer aansterken.

Hoewel Remicade voor mij minder bijwerkingen had dan prednison, is er toen wel iets in mij wakker geschud. Remicade was op dat moment het zwaarste middel dat ze konden inzetten. En ik dacht, wat als dit nu ook niet meer werkt na verloop van tijd? Wat zijn dan de opties? Mijn dikke darm eruit of doodgaan? Van allebei de scenario’s werd ik niet zo vrolijk.

Naar de natuurdiëtiste

Daarbij had ik ook al jaren last van PDS: prikkelbare darm syndroom. Dit betekent dat ik ook in tijden dat mijn ziekte in remissie was opgezadeld zat met dagelijks veel buikpijn. Ik heb eens op een congres over Colitis Ulcerosa een diëtiste gesproken of die wist wat ik het beste kon doen. Haar suggestie was minder fruit eten omdat dat kan zorgen voor gisting in de darmen.

Nou dat ging er bij mij niet in: het gezonde schrappen en wat dan wel eten? Ik besloot om verder te kijken dan mijn neus lang was. En ook verder te kijken dan wat de reguliere zorg mij te bieden had. Ik kwam uit bij een natuurdiëtiste in Amsterdam. En wat heb ik veel aan haar te danken!

Extra vitamientjes & mineralen

Dankzij mijn natuurdiëtiste heb enorme stappen voorwaarts gemaakt met mijn gezondheid. De eerste keer dat ik bij haar kwam was ik wel even van slag, want wat ik grofweg niet meer mocht eten: suiker, zuivel en tarwe. En dat zit natuurlijk in 80% van alles wat je in de supermarkt vindt. Gelukkig kreeg ik ook genoeg alternatieven aangereikt en ik was gemotiveerd genoeg om daarmee aan de slag te gaan.

In combinatie met aanvulling van micronutriënten in de vorm van suppletie ging mijn vitaliteit van een mager zesje naar een dikke negen. Mijn buikpijn was verdwenen en mijn energieniveau kwam veel hoger te liggen. Ik voelde me niet meer de helft van de tijd moe en had energie voor tien om van alles te ondernemen. Kortom, ik zat zoveel lekkerder in mijn vel!

En toen een hernia

Helaas had ik de tijd wel vaak last van mijn onderrug. Ik was al een paar keer door mijn rug gegaan en uiteindelijk belandde ik een half jaar na de zware opvlamming thuis met een hernia. Wat baalde ik toen. Ik was juist weer lekker aan het werk na een periode van 2 maanden thuis en daar lag ik weer op de bank. Ik kreeg een enorm schuldgevoel richting mijn werk. Daarbij voelde ik me echt een bejaarde. Ik kon niet meer rechtop lopen en langer dan een kwartier zitten was ook ondoenlijk.

En ik voelde me zo machteloos toen de huisarts en neuroloog in het ziekenhuis zeiden dat de enige remedie rust en pijnstillers waren. Die pijnstillers heb ik 2 dagen gebruikt en toen dacht ik: ja doei, als ik pijnstillers gebruik blijf ik continu over mijn grenzen gaan. Ik leerde te luisteren naar mijn lichaam en bedacht wat mijn lichaam nodig had.

Chiropractor, fysio & osteopaat

Via via belandde ik bij een goede chiropractor. Meerdere keren in de week kwam ik daar om alles recht te laten zetten, totdat ik na een aantal weken weer rechtop kon lopen. Daarna kwam ik bij een nog betere fysiotherapeut. Hij gaf mij oefeningen en vertelde mij dat alleen de oefeningen mij er bovenop konden helpen. Ik was zo gemotiveerd, dat ik dit meerdere keren per dag deed.

Ook ben ik langzaamaan begonnen met sporten: zwemmen, fitness en pilates. Ik werd zo fanatiek dat ik uiteindelijk 5x per week sportte. In combinatie met de juiste voeding werkte dat heel heilzaam. Helaas ging de chiropractor failliet, waarna ik bij een osteopaat terecht kwam. Zij legde het verband tussen mijn darmen en mijn onderrug. Ik ben een aantal keren bij haar geweest, waardoor ik weer een stap verder ben gekomen in mijn gezondheid. Van mijn rug heb ik nooit meer last gehad.

Voeding & leefstijl als medicijn

De jaren erna ben ik me steeds meer gaan verdiepen in wat voeding en leefstijl met je lichaam kunnen doen. Ik leerde dat het lichaam regeneratief is: het heeft het vermogen om zichzelf te herstellen van allerlei kwalen. In tegenstelling tot alle materialistische producten in huis, die zijn degeneratief: ze slijten en gaan uiteindelijk stuk.

De natuur heeft het allemaal bedacht, het zit zoveel slimmer in elkaar dan wij veelal weten. Eind 2020 voelde ik me zo sterk dat ik stopte met medicatie. Een grote stap voor mij en tegelijkertijd zo logisch. Ik voel me sterker, vitaler en gezonder dan ooit. Ik ga nu op eigen oerkracht verder en de tijd van zieke darmen ligt achter mij.

Master Oersterk Coach

In 2019 deed ik examen voor de opleiding tot natuurvoedingsadviseur aan het Civas. Dat rook naar meer. Daarom begon ik het jaar erna aan de Oersterk Coach opleiding die ik in 2021 afrondde. Ik leerde op holistische wijze naar het menselijk lichaam te kijken. Alle fysieke aspecten kwamen aan bod: voeding, suppletie, beweging, slaap & ontspanning. Ook leerde ik hoe lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden zijn. En hoe onlogisch het is om dat van elkaar te scheiden.

Ontstresscoach

In 2022 begon ik aan de opleiding tot ontstresscoach bij Live the Connection. Hiermee kun je klachten aanpakken die hun oorsprong hebben op mentaal en emotioneel niveau. Vrijwel alle klachten hebben daar hun oorsprong. Het basisproces is een prachtige manier om in 5 minuten van je stress af te raken. Daarnaast biedt het enorm veel verdieping om dieper gelegen trauma te helen.

Alle kennis en ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan deel ik graag in mijn praktijk met jou. En natuurlijk ben je als coach ben je nooit uitgeleerd :).

Bekijk alle opleidingen die ik volgde

Irene Pennings

Proefconsult: inzicht in
jouw darmklachten

Vul het online vragenformulier in en in 90 minuten bespreken we jouw persoonlijke situatie. We testen welke factoren er uit balans zijn. Daarbij geef ik je praktische tips, waarmee je direct aan de slag kunt.

Reviews

Reviews: wat zeggen anderen over Irene in Balans?

Benieuwd naar de ervaring van anderen in mijn praktijk? Lees de reviews en zie hoe cliënten coaching bij Irene in Balans hebben ervaren. Ontdek welke resultaten zij hebben geboekt om te zien of dit ook bij jou past.