Wortel-sinaasappelcake

Het is nog steeds winter en dan heb ik altijd extra zin in speculaaskruiden. Samen met sinaasappels is dat een heerlijke combinatie. Daarom bakte ik gisteren een wortel-sinaasappelcake met speculaaskruiden. En omdat de groenten het gezondst zijn van de cake heb ik er lekker veel van in verwerkt. Deze cake bevat maar liefst 500 gram winterpeen. Ik zou niet willen aanraden om ‘m als avondmaal op te eten, maar het is wel een makkelijke aanvulling om aan je groetentax te komen van minimaal 500 gram per dag.

Ook gezond voor kinderen

Een extra reden om een halve kilo winterpeen in de wortel-sinaasappelcake te stoppen is dat je je kinderen zo makkelijk extra groenten laat eten. De cake viel bij mijn kinderen in ieder geval goed in de smaak. Wortels zijn rijk aan bètacaroteen, de voorloper van vitamine A. Uit verwarmede wortels wordt caroteen beter opgenomen en ook een beetje vet erbij verhoogt de opname. Dat komt dan uit de amandelyoghurt.

Ingrediënten

voor 8 personen

  • 500gr winterpeen
  • 200gr havermout
  • 150gr dadels
  • 150gr rozijnen
  • 150ml amandelyoghurt
  • 150ml water
  • 2 sinaasappels
  • 4el gebroken lijnzaad
  • 2tl speculaaskruiden
  • 2tl baking soda
  • 2tl kokosbloesemsuiker

Bereiding

voorbereidingstijd: 30 minuten | baktijd: 75 minuten

  1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
  2. Rasp de schil van de sinaasappels en pers de sinaasappels daarna uit. Leg de dadels in het sap, zodat ze kunnen wellen voor minimaal 10 minuten.
  3. Rasp intussen de wortels met een fijne rasp.
  4. Maal daarna de dadels fijn met het sinaasappelsap in een keukenmachine, zodat er een zoete stroop ontstaat.
  5. Doe dit mengsel in een grote beslagkom samen met de geraspte wortels, geraspte sinaasappelschil, speculaaskruiden, baking soda en 150ml water. Roer het goed door elkaar.
  6. Voeg daarna de havermout, lijnzaad en rozijnen toe en roer alles door elkaar.
  7. Giet alles in een cakevorm en plaats de cake in de oven voor 75 minuten.
  8. Steek een satéprikker in de cake om te controleren of hij gaar is. Als de prikker er schoon uit komt is je cake klaar. Laat de cake afkoelen.
  9. Roer de kokosbloesemsuiker door de yoghurt en giet dit over de afgekoelde cake. Snij maar aan!