Witlofsalade met appel en walnoot

Het recept dat ik vandaag deel is een witlofsalade met appel en walnoot. Deze gezonde lunchsalade kan eigenlijk het hele jaar rond wel gegeten worden. In de zomer is hij heerlijk fris en in de herfst of winter doet hij het goed als bijgerecht bij stevigere kost.

Witlof goed voor de darmen

Witlof wordt in het donker geteeld, waardoor het zijn witte kleur behoudt. Anders zou het groen worden. Witlof bevat de vezel inuline die een voedingsbodem is voor goede darmbacteriën. Daarbij is witlof rijk aan bitterstoffen, zoals sesquiterpeen, lactone en lactucopicrine. Bitterstoffen ondersteunen de spijsvertering en de lever.

Nederlanders houden van witlof, want we eten zo’n 3 kilo witlof per persoon per jaar. Je kunt het verwerken in salade, smoothie of wokgerecht. Mijn moeder kookte het vroeger tot het waterig en snotterig wordt. Als kind vond ik witlof daarom vreselijk. Pas later leerde ik het waarderen.

Bittere witlof met zoete pruimen

Doordat witlof een bittere smaak heeft combineert het goed met een zoete smaak. Ik heb daarom gedroogde pruimen in dit gerecht verwerkt. Gedroogd fruit is rijk aan vezels en stimuleert de darmwerking. De appel geeft de salade een friszoete smaak. Samen met walnoten maakt dit een klassieke combinatie. Walnoten zijn rijk aan omega 3: ontstekingsremmend en goed voor de hersenen. Deze eenvoudige witlofsalade met appel en walnoot staat binnen 10 minuten op tafel. Eet smakelijk!

Vergelijkbaar recept:

 

*Bron: A healthy life

Ingrediënten

voor 2 personen

Salade:

  • 500gr witlof (ongeveer 5 stronkjes)
  • 20 Kalamata-olijven
  • 10 gedroogde tomaten
  • 10 gedroogde pruimen
  • 2 handjes walnoten
  • 1 appel

 

Dressing:

  • 6el walnootolie
  • 2el appelazijn
  • 2el honing of ahornsiroop
  • 1 bosje peterselie
  • zwarte peper

Bereiding

bereidingstijd: 10 minuten

  1. Verwijder de uiteinden van de witlofstronkjes. Snij ze in de lengte doormidden en daarna overdwars.
  2. Maak de dressing door alle ingrediënten te mixen in een blender. Meng de dressing door de witlof. Snij de gedroogde pruimen in stukjes en roer deze samen met de olijven door de salade.
  3. Verdeel de witlofsalade over 2 borden. Snij de appel in partjes en leg ze op de salade. Garneer met gedroogde tomaten en walnoten.