Wie is Irene?

Over Irene Pennings - Eigenaar praktijk Irene in Balans

Even voorstellen

Mijn naam is Irene Pennings, 41 jaar oud en ik woon in Haarlem met mijn vriend en twee zoontjes in de kleuterleeftijd.

Op mijn 16e kreeg ik de diagnose Colitis Ulcerosa. Ik had op dat moment nog nooit van de term ‘chronische ziekte’ gehoord, laat staan van Colitis Ulcerosa. Nouja, een chronische darmontsteking dus. Dat chronisch betekent dat je er nooit meer vanaf kwam drong niet zo tot mij door. Ik was er toen behoorlijk ziek van, zat non-stop op de wc en had veel buikpijn. In een paar weken tijd verloor ik meer dan 10kg lichaamsgewicht, en dat is behoorlijk veel voor een lang dun pubertje. Het recept dat ik voorgeschreven kreeg was prednison en nog een batterij aan pillen. Ik had er allemaal nog nooit van gehoord, maar slikte het braaf. En gelukkig knapte ik daar goed van op.

Het was voorjaar dat ik de ziekte kreeg, ik zat in 4 Havo en kon het schooljaar niet meer afmaken. Gelukkig had ik een geweldige mentor die mij over liet gaan naar 5 Havo. En die mentor had zelf een dochter met Colitis, dus hij was er bekend mee. Na de zomer was ik genoeg aangesterkt om het examenjaar in te gaan en het diploma had ik een jaar later op zak.

Domme pech

De reguliere opvatting destijds was dat de ziekte domme pech was, het overkwam je, je kon er zelf niets aan doen, behalve medicatie gebruiken. Voeding zou niet helpen, stress was iets wat iedereen zo nu en dan had. Ik kon dus rustig alles blijven eten. Met mijn moeder ben ik wel bij een vrouw geweest die mij op een dieet zette. Wat het inhield weet ik niet meer precies, maar helaas werkte het voor mij niet goed. Dus geloofden we de artsen en gingen we weer verder op het oude eetpatroon.

Opvlammingen volgden elkaar op

De jaren erna heb ik nog vele opvlammingen gehad. En iedere keer zat ik weer aan de prednison met alle bijwerkingen van dien. Was de opvlamming weer uitgedoofd, bouwde ik de prednison af en kon ik weer toe met mijn onderhoudsmedicatie.

Behalve tijdens mijn stageperiode in Suriname. Ik voelde me toen zo goed en sterk dat ik gestopt ben met de medicatie. Best een risico denk ik nu achteraf, want ik weet zeker dat ik in dat land achter het net zou vissen als ik met mijn ziekte bij een ziekenhuis zou aankloppen.

Maar de hele stageperiode was de beste tijd van mijn leven. De zon, het lekkere minder bewerkte eten, geen stress (no spang) en lang leve de lol werkten als Haarlemmerolie voor mijn darmen. Dus ja, waarom nog medicatie gebruiken? Helaas toen ik terug in Nederland kwam moest ik toch weer aan de medicatie.

Laatste hevige opvlamming

Tien jaar later had ik wederom een hevige opvlamming die begon tijdens een mooie reis door Indonesië. Ik heb daar vermoedelijk een parasiet of bacterie opgelopen waar ik zo ziek van werd dat het uiteindelijk resulteerde in een opvlamming van Colitis Ulcerosa. Van mijn ziekte hadden ze daar nog nooit gehoord, dus dat schoot niet op.

Naar de spoedpost op zondag

Eenmaal terug in Nederland ben ik vanuit Schiphol direct naar de eerste hulp van het AMC gereden. Ik was toen goed ziek want het was al zo’n 2 weken aan de gang. En de vliegreis van 16 uur leek wel een week te duren, want ik moest om de haverklap naar het toilet.

Het liefst was ik naast het gangpad gaan zitten, maar de chagrijnige man naast mij wilde niet van stoel wisselen. Nou dat heeft hij geweten. Aangezien ik elk half uur naar de wc moest heeft hij amper kunnen slapen.

De tropenarts erbij

Ik heb die dag 8 uur lang op de spoedpost gezeten. Uiteindelijk moest zelfs de tropenarts op z’n vrije zondag erbij komen. Eerst moest uitgesloten worden dat ik geen tropische verrassing had meegenomen in mijn darmen. Dus er werden verschillende monsters genomen en op kweek gezet. Eerst wachten op de uitslag, dus nog meer dagen om zieker te worden.

Uiteindelijk konden ze uitsluiten dat er een parasiet was mee-geëmigreerd, dus kreeg ik mijn favoriete paardenmiddel prednison voorgeschreven. Hier keek ik al dagen naar uit. Eindelijk zou het weer beter met mij gaan. Helaas gebeurde dat dit keer niet. Ook de dagen erna werd ik maar zieker en zieker. Er bleef weinig van mij over, ik was wederom ruim 10kg kwijt.

Aan de remicade

Uiteindelijk heb ik toen Remicade gekregen via een infuus. Daar knapte ik enorm van op. Binnen een paar weken was ik weer mijn oude ik, zat ik niet meer non-stop op de wc en kon ik weer aansterken.

Hoewel Remicade voor mij minder bijwerkingen had dan prednison, is er toen wel iets in mij wakker geschud. Remicade was op dat moment het zwaarste middel dat ze konden inzetten. En ik dacht, wat als dit nu ook niet meer werkt na verloop van tijd? Wat zijn dan de opties? Mijn dikke darm eruit of doodgaan? Van allebei de scenario’s werd ik niet zo vrolijk.

Naar de natuurdiëtiste

Daarbij had ik ook al jaren last van PDS: prikkelbare darm syndroom. Dit betekent dat ik ook in tijden dat mijn ziekte in remissie was opgezadeld zat met dagelijks veel buikpijn. Ik heb eens op een congres over Colitis Ulcerosa een diëtiste gesproken of die wist wat ik het beste kon doen. Haar suggestie was minder fruit eten omdat dat kan zorgen voor gisting in de darmen.

Nou dat ging er bij mij niet in: het gezonde schrappen en wat dan wel eten? Ik besloot om verder te kijken dan mijn neus lang was. En ook verder te kijken dan wat de reguliere zorg mij te bieden had. Ik kwam uit bij een natuurdiëtiste in Amsterdam. En wat heb ik veel aan haar te danken!

Extra vitamientjes & mineralen

Dankzij mijn natuurdiëtiste heb enorme stappen voorwaarts gemaakt met mijn gezondheid. De eerste keer dat ik bij haar kwam was ik wel even van slag, want wat ik grofweg niet meer mocht eten: suiker, zuivel en tarwe. En dat zit natuurlijk in 80% van alles wat je in de supermarkt vindt. Gelukkig kreeg ik ook genoeg alternatieven aangereikt en ik was gemotiveerd genoeg om daarmee aan de slag te gaan.

In combinatie met aanvulling van micronutriënten in de vorm van suppletie ging mijn vitaliteit van een mager zesje naar een dikke negen. Mijn buikpijn was verdwenen en mijn energieniveau kwam veel hoger te liggen. Ik voelde me niet meer de helft van de tijd moe en had energie voor tien om van alles te ondernemen. Kortom, ik zat zoveel lekkerder in mijn vel!

En toen een hernia

Helaas had ik de tijd wel vaak last van mijn onderrug. Ik was al een paar keer door mijn rug gegaan en uiteindelijk belandde ik een half jaar na de zware opvlamming thuis met een hernia. Wat baalde ik toen. Ik was juist weer lekker aan het werk na een periode van 2 maanden thuis en daar lag ik weer op de bank. Ik kreeg een enorm schuldgevoel richting mijn werk. Daarbij voelde ik me echt een bejaarde. Ik kon niet meer rechtop lopen en langer dan een kwartier zitten was ook ondoenlijk.

En ik voelde me zo machteloos toen de huisarts en neuroloog in het ziekenhuis zeiden dat de enige remedie rust en pijnstillers waren. Die pijnstillers heb ik 2 dagen gebruikt en toen dacht ik: ja doei, als ik pijnstillers gebruik blijf ik continu over mijn grenzen gaan. Ik leerde te luisteren naar mijn lichaam en bedacht wat mijn lichaam nodig had.

Chiropractor, fysio & osteopaat

Via via belandde ik bij een goede chiropractor. Meerdere keren in de week kwam ik daar om alles recht te laten zetten, totdat ik na een aantal weken weer rechtop kon lopen. Daarna kwam ik bij een nog betere fysiotherapeut. Hij gaf mij oefeningen en vertelde mij dat alleen de oefeningen mij er bovenop konden helpen. Ik was zo gemotiveerd, dat ik dit meerdere keren per dag deed.

Ook ben ik langzaamaan begonnen met sporten: zwemmen, fitness en pilates. Ik werd zo fanatiek dat ik uiteindelijk 5x per week sportte. In combinatie met de juiste voeding werkte dat heel heilzaam. Helaas ging de chiropractor failliet, waarna ik bij een osteopaat terecht kwam. Zij legde het verband tussen mijn darmen en mijn onderrug. Ik ben een aantal keren bij haar geweest, waardoor ik weer een stap verder ben gekomen in mijn gezondheid. Van mijn rug heb ik nooit meer last gehad.

Voeding & leefstijl als medicijn

De jaren erna ben ik me steeds meer gaan verdiepen in wat voeding en leefstijl met je lichaam kunnen doen. Ik leerde dat het lichaam regeneratief is: het heeft het vermogen om zichzelf te herstellen van allerlei kwalen. In tegenstelling tot alle materialistische producten in huis, die zijn degeneratief: ze slijten en gaan uiteindelijk stuk.

De natuur heeft het allemaal bedacht, het zit zoveel slimmer in elkaar dan wij veelal weten. Eind 2020 voelde ik me zo sterk dat ik stopte met medicatie. Een grote stap voor mij en tegelijkertijd zo logisch. Ik voel me sterker, vitaler en gezonder dan ooit. Ik ga nu op eigen oerkracht verder en de tijd van zieke darmen ligt achter mij.

Master Oersterk Coach

In 2019 deed ik examen voor de opleiding tot natuurvoedingsadviseur aan het Civas. Dat rook naar meer. Daarom begon ik het jaar erna aan de Oersterk Coach opleiding die ik in 2021 afrondde. Ik leerde op holistische wijze naar het menselijk lichaam te kijken. Alle fysieke aspecten kwamen aan bod: voeding, suppletie, beweging, slaap & ontspanning. Ook leerde ik hoe lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden zijn. En hoe onlogisch het is om dat van elkaar te scheiden.

Ontstresscoach

In 2022 begon ik aan de opleiding tot ontstresscoach bij Live the Connection. Hiermee kun je klachten aanpakken die hun oorsprong hebben op mentaal en emotioneel niveau. Vrijwel alle klachten hebben daar hun oorsprong. Het basisproces is een prachtige manier om in 5 minuten van je stress af te raken. Daarnaast biedt het enorm veel verdieping om dieper gelegen trauma te helen.

Alle kennis en ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan deel ik graag in mijn praktijk met jou. En natuurlijk ben je als coach ben je nooit uitgeleerd :).

Bekijk alle opleidingen die ik volgde

Irene Pennings

Proefconsult: inzicht in
jouw darmklachten

Vul het online vragenformulier in en in 90 minuten bespreken we jouw persoonlijke situatie. We testen welke factoren er uit balans zijn. Daarbij geef ik je praktische tips, waarmee je direct aan de slag kunt.

Reviews

Reviews: wat zeggen anderen over Irene in Balans?

Benieuwd naar de ervaring van anderen in mijn praktijk? Lees de reviews en zie hoe cliënten coaching bij Irene in Balans hebben ervaren. Ontdek welke resultaten zij hebben geboekt om te zien of dit ook bij jou past.