Waterkefir met citroen
Het recept dat ik vandaag deel is waterkefir met citroen. Waterkefir is een heerlijk lichtbruisende friszure drank dat qua smaak iets wegheeft van Rivella (geen idee of dat drankje nog bestaat). Dit recept is een echte must-have voor iedereen met darmklachten, zoals PDS, Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn. Waterkefir zit namelijk boordevol gezonde darmbacteriën, ook wel probiotica genoemd. Deze gezonde darmbacteriën houden de slechte darmbacteriën in toom, waardoor je aanzienlijk minder buikpijn kunt ervaren als je dit dagelijks drinkt. Daarnaast versterkt probiotica je immuunsysteem, remt het ontstekingen en kan het zelfs kankercellen remmen.* Naast probiotica is waterkefir rijk aan vitamines en mineralen.
Fermentatie van kefirkorrels
Waterkefir is een gefermenteerde drank op basis van water. Er bestaat ook melkkefir, maar dat raad ik niet aan, omdat melk grote nadelen heeft voor je darmgezondheid. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels of gisten stoffen in je product omzetten in een andere stof. Hierdoor blijft je product langer houdbaar. In het geval van waterkefir wordt suiker omgezet in zuren. Dit doen de kefirkorrels: een bacterie- en gistcultuur die in symbiose samenleven. Het is een levendig goedje, iedere fermentatieronde groeit de hoeveelheid korrels. De korrels die je overhoudt kun je in een plastic bakje bewaren in de koelkast. Zorg ervoor dat ze net onder water staan met een schepje suiker.
Ik maak deze waterkefir met citroen nu al ruim een jaar lang zo’n 2x per week. De citroen, gedroogde vijg en abrikoos geven de drank een heerlijk frisse en zoete smaak. Ik vind het nog steeds fascinerend om te zien hoe de culturen zich iedere keer vermenigvuldigen. Hoe langer de waterkefir staat hoe zuurder het wordt. Zelf vind ik het na 2 dagen nog te zoet, daarom vind ik 3 dagen ideaal. Langer kan ook, dan wordt het nog wat zuurder. De korrels die je overhoudt kun je weggeven aan iemand die ook graag kefir wil maken. Je kunt ze ook opeten. Ze zijn namelijk heel gezond en hebben een neutrale smaak. Strooi het goedje over je ontbijt of gooi het door je smoothie.
* Bron: A healthy life
Ingrediënten
voor 800ml waterkefir
- 800ml water
- 100gr kefirkorrels
- 40gr rietsuiker
- halve citroen
- 1 gedroogde vijg
- 1 gedroogde abrikoos
Bereiding
bereidingstijd: 10 minuten
Belangrijk: werk altijd met plastic, hout of porseleinen materialen. Nooit met metaal, daar kunnen de kefirkorrels niet tegen.
- Neem een grote weckpot met de inhoud van minimaal 1 liter. Was de pot grondig af en steriliseer deze in de oven, magnetron of in een pan kokend water. Dit doe je de eerste keer. De volgende keer volstaat met grondig afwassen. Steriliseren doe je daarna eens in de zoveel tijd. Op internet kun je makkelijk meer informatie vinden over steriliseren.
- magnetron: 30-60 seconden op hoogste stand, meestal 1000 watt
- oven: 20 minuten op 130 graden
- pan: 15 minuten in kokend water
- Vul de pot met 800ml koud water. Doe de suiker erbij en roer goed door met een plastic of houten lepel, tot alle suiker is opgelost.
- Spoel de kefirkorrels af in een plastic vergiet onder de kraan. Weeg vervolgens 100 gram af. In de zomer heb je vanwege de temperatuur wat minder nodig, 80 gram volstaat dan. Doe de kefirkorrels in de pot.
- Halveer de citroen en haal de bovenste pitjes eruit als die erin zitten. Doe de halve citroen in de pot en gooi er de vijg en abrikoos bij.
- Sluit de pot en zet hem op een lichte plek, zonder direct zonlicht. Roer dagelijks even door met een plastic lepel.
- Na 3 dagen kun je de waterkefir oogsten en begin je van vooraf aan. De kefirdrank kun je een aantal dagen in de koelkast bewaren, zodat je dagelijks een glas kunt drinken.
De kefirkorrels groeien iedere keer. De ene keer wat meer dan de andere keer. De korrels die je overhoudt kun je weggeven aan iemand die ook waterkefir wil maken. Of je gooit ze door je smoothie.