Voedzame pepernootkoekjes

Zo vlak voor het heerlijk avondje deel ik op de valreep een recept voor voedzame pepernootkoekjes. Je kunt ze ook megapepernoten noemen. Natuurlijk kun je er ook kleinere pepernoten van maken, dan ben je iets langer bezig. Ik heb me er dit keer makkelijk vanaf gemaakt door grote pepernoten te draaien. De basis bestaat uit havermout, kokosolie, kokosbloesemsuiker en natuurlijk speculaaskruiden.

Kokosbloesemsuiker

Zoals jullie weten vermijd ik suiker daar waar het kan. Gewone suiker is een zwaar geraffineerd product die ons immuunsysteem onder druk zet en (darm)ontstekingen veroorzaakt. En soms mis je suiker toch in je baksels. Suiker kan je koekjes namelijk lekker krokant maken, dat lukt met bananen vrijwel niet. Een goede vervanger voor gewone suiker is dan kokosbloesemsuiker. Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van de nectar van kokosbloesem. Het grote voordeel van deze suikervorm is dat je bloedsuikerspiegel veel stabieler blijft dan bij gewone suiker. Daarnaast wordt het minder verhit bij het verwerkingsproces waardoor kostbare mineralen als calcium, ijzer en zink behouden blijven.

Ik zorg er ook altijd voor dat de hoeveelheid zoet veel minder is dan bij koekjes en taarten uit de winkel. Gewone pepernoten bestaan voor ruim 30% uit suiker. In dit recept is dat slechts 15%. In combinatie met de andere ingrediënten zorgt dat ervoor dat je sneller verzadigd bent, waardoor de bak niet in 1x leeg gaat.

Havermout

Ik heb havermout als basis gebruikt in de pepernootkoekjes. Havermout is van nature glutenvrij, waardoor veel darmen hier veel beter op reageren dan tarwe of spelt. Daarnaast zit havermout boordevol bèta-glucanen. Dat zijn complexe vezels die een voedingsbodem vormen voor onze goede darmbacteriën. En om je darmen gezond te houden wil je daar zoveel mogelijk van hebben. Als je havermout even kort in de keukenmachine mixt heb je havermeel.

Vergelijkbare recepten:

 

*Bron: A healthy life

Ingrediënten

voor 25 pepernootkoekjes

 • 400gr havermeel (gemalen havermout)
 • 150gr kokosolie (gelijk aan 15 el)
 • 100gr kokosbloesemsuiker
 • 4el speculaaskruiden
 • 2tl baking soda
 • 1 scheutje citroensap of azijn
 • 1 scheut water

Bereiding

voorbereidingstijd: 15 minuten | wachttijd: 30 minuten

 1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
 2. Doe de havermeel in een grote kom samen met de kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden en baking soda. Roer alles goed door elkaar.
 3. Smelt de kokosolie en voeg dit samen met een scheutje azijn of citroensap door het mengsel.
 4. Voeg een scheut water toe en kneed er een mooi deeg van. Maak er ronde koekjes van en leg ze op een bakplaat.
 5. Plaats de bakplaat voor 30 minuten in de oven. Geniet van de geur in huis!