Van koukleum naar koele kikker

Noordzee

Ik adem diep in door mijn neus. De kraan draai ik naar blauw. Mijn voeten worden nat. Ik adem rustig uit door mijn neus. Daarna mijn haren, de koude straal loopt mijn nek in. Het is nu of nooit. Ik blijf rustig diep in- en uitademen en stap helemaal onder de koude straal. Ja hoor daar gaan we weer. Hartslag omhoog, snel even met wat zeep in de weer, mijn haren uitspoelen. En ondertussen blijf ik rustig ademhalen.

Voor ik de kraan weer dicht draai klop ik nog even als een gorilla op mijn thymus. Laat die immuuncellen maar komen. Als ik me afdroog voel ik de energie stromen. En die energie kun je bij darmklachten goed gebruiken. Het is verslavend, ik kan niet meer zonder. Drie minuten koud douchen, de rest van de dag plezier.

Doe jij al aan koud douchen?

Ja, gewoon die koude kraan aanzetten en hoppa eronder. Voor mij was dit als koukleum echt een nachtmerrie. Tot ik een aantal jaar geleden het gewoon ben gaan doen. Eerst door de kraan aan het eind van mijn douchebeurt op standje lauw te zetten voor 30 seconden. En dan bijna staan te hyperventileren. Dat is dus niet zo’n goed idee, maar dat wist ik toen nog niet.

Hoe kan het beter?

Langzaam bouwde ik het koud afdouchen op naar zo’n 1,5 minuut en door steeds de temperatuur wat lager te zetten. Nu douche ik ook regelmatig een paar minuten koud zonder eerst warm te douchen. Mijn ademhaling hou ik bewust onder controle door langzaam diep in en uit te ademen. Met een gecontroleerde ademhaling stimuleer je de parasympathicus (je ontspanmodus). Je stimuleert je sympathicus (je stressmodus) als je als een gek staat te hyperventileren. Natuurlijk kun je ook het buitenwater opzoeken in plaats van een koude douche.

Waarom zou je jezelf dit in godsnaam aandoen?

In de oertijd bestond geen warme douche of warm bad. Vanaf de 18e eeuw zijn we warm gaan baden. We zijn dus vergeten dat we eigenlijk gemaakt zijn voor een verkwikkend koud bad. Door een koud bad verhoog je de aanmaak van bruine vetcellen die je beschermen tegen koude. Zo krijg je een betere thermoregulatie en ben je minder een koukleum.

Ja maar, ik kan dit gewoon echt niet hoor

Koud douchen

Iedereen kan een knop om zetten, in je hoofd en onder de douche :). En een sterke gezondheid komt niet vanzelf. Ook bij darmklachten kan het je veel goed doen. Doe het vooral niet als je de eindeloze lijst gezondheidsvoordelen wilt mislopen:

  • Geeft direct een enorme energieboost en positieve stemming
  • Verhoogt je energieniveau de hele dag
  • Versterkt je immuunsysteem
  • Vermindert stress en verhoogt je stresstolerantie
  • Verbetert je thermoregulatiecapaciteit
  • Helpt je lichaam ontgiften
  • Verbetert je slaap

Wat moet ik over koud douchen onthouden?

Koud douchen versterkt je immuunsysteem. Bouw het langzaam op. Zorg voor een ontspannen ademhaling. En je zult zien dat je in de winter van koukleum naar koele kikker transformeert. Dus: douche jij al koud? Of begin je er morgenochtend mee?

PS. Vraag bij hartklachten eerst je arts om advies.

Hulp bij een oersterke leefstijl

Wil jij weten hoe je met koud douchen en andere leefstijlfactoren je darmklachten, zoals PDS, Ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa kunt verminderen?