Tropische bountybanaan uit de oven

Vandaag deel ik een heerlijk en simpel dessert-recept met jullie: tropische bountybanaan. Wie wel eens in de toko komt heeft de bakbanaan vast wel eens zien liggen. Ze zijn een slagje groter dan de doorsnee banaan en je vindt ze in de kleuren groen, geel of bijna zwart, afhankelijk van hoe rijp ze zijn. In tropische landen als Suriname wordt dit veel gegeten: de geel tot zwarte zijn zoet van smaak en de groene zijn minder doorgerijpt. Ze zijn rijk aan zetmeel en niet zoet. Je kunt ze daarom gebruiken in diverse hartige gerechten.

Bakbananen zijn rijk aan het mineraal kalium en bevat ruim 1,5x zoveel kalium als de gewone banaan. Kalium hebben we nodig voor de onze vochthuishouding en om de bloeddruk in balans te houden.

Het recept voor de tropische bountybanaan bedacht ik toen ik 2 bakbananen meenam uit de toko. Ze zagen er namelijk zo appetijtelijk uit. Toen ik jaren geleden stage liep in Suriname at ik bijna dagelijks bakabana: gebakken banaan met pindasaus. Heel verslavend :).

Bakabana met kokos en cacao

Dit eenvoudige nagerecht is dus een bounty bakabana: bakabana met kokos en cacao. Je snijdt de banaan in stukken, mixt het met de andere ingrediƫnten en de oven doet de rest. Een kwartiertje later kun je smullen van dit gezonde tropische dessertje. Het is namelijk vrij van gluten, zuivel en suiker en ook nog eens plantaardig.

Ingrediƫnten

voor 2 personen

  • 2 geelzwarte bakbananen
  • 2el kokosolie
  • 2el kokosrasp
  • 2el cacaopoeder

Bereiding

voorbereidingstijd: 5 minuten | baktijd: 15 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Schil de bananen en snij in plakjes. Doe ze in een ingevette ovenschaal.
  3. Voeg kokosolie, kokosrasp en cacaopoeder toe en meng door elkaar.
  4. Plaats in de oven en roer halverwege nog een keertje door. Nog even wachten op het lekkers.