Teffvlokken

Vanochtend maakte ik een heerlijk ontbijtje uit de oven: teffpap met peer en pecan. Vergelijkbaar met het recept dat ik eerder deelde: havermout uit de oven met blauwe bessen. Veel mensen ontbijten met havermout, dus leuk om eens te variëren met een ander enorm gezond en lekker graan. Misschien heb je al eerder van teff gehoord, alleen nog nooit gegeten. Of misschien is het zelfs nieuw voor je.

Teff is enorm gezond en wordt beschouwd als glutenvrij. Teffvlokken vind je meestal niet in de supermarkt, wel bij een natuurwinkel of bijvoorbeeld Holland & Barret. Het leuke aan teff is dat het een heel klein graan is, waardoor het niet gepeld kan worden. Je kunt dus nooit per ongeluk bloem kopen, want het bestaat alleen als volkoren product. Daardoor houdt het de bloedsuikerspiegel veel constanter dan bij bloem. Ook bevat dit graan relatief veel eiwitten, waardoor je zult zien dat je langere tijd verzadigd blijft na het eten van een teffontbijtje. Daarnaast is het rijk aan ijzer en bevat het een grote hoeveelheid vezels: goed voor onze darmen en stoelgang.

Nootachtige smaak

Dit ontbijtje maak je door alle ingrediënten door elkaar te mengen en in een ovenschaal te gieten. Je stapt onder de douche of gaat een rondje hardlopen en een half uurtje later is je teffpap klaar. Ik vind teff zo lekker, omdat het een heel eigen nootachtige smaak heeft. Daarom combineert het goed met pecannoten, die weer lekker zijn samen met peren.

Mocht je geen steranijs in huis hebben, dan kun je ook wat extra kaneel gebruiken. Het fijne van kaneel is dat het niet alleen lekker smaakt, het stabiliseert ook de bloedsuikerspiegel en het verbetert het concentratievermogen. Serveer de teffpap warm met vers fruit als banaan of appel. Dat vinden de meeste kinderen ook heerlijk.

Ingrediënten

voor 4 personen

 • 600ml plantaardige melk of (kokos)water
 • 300gr teffvlokken
 • 100gr pecannoten
 • 50gr gedroogde cranberries
 • 2 peren
 • 2tl kaneel
 • 2tl steranijs

Bereiding

voorbereidingstijd: 5 minuten | wachttijd: 30 minuten

 1. Oven voorverwarmen op 200 graden.
 2. Doe de teffvlokken in een grote kom samen met de kaneel, steranijs en melk of water. Roer het door tot er homogeen mengsel ontstaat.
 3. Verwijder de klokhuizen van de peren en snij ze in kleine stukjes. Schillen is niet nodig. Hak de pecannoten grof.
 4. Roer de peer, cranberries en de helft van de pecannoten door het mengsel.
 5. Giet het in een ingevette ovenschaal en bestrooi met de andere helft van de pecannoten
 6. Zet de schaal in de oven voor 30 minuten.
 7. Serveer de teffpap uit de oven warm met eventueel nog wat extra fruit.