Teffcourgettecake met walnoten

Afgelopen weekend bakte ik weer een gezonde cake: teffcourgettecake met walnoten. Hij vult enorm, dus perfect tussendoortje als je (lekkere) trek hebt.  In deze cake gaat 500 gram courgettes. Daarbij heb ik teffmeel gebruikt. Al eerder plaatste ik een ontbijtrecept met teffvlokken. Teff vind je meestal niet in de supermarkt. In de natuurwinkel is dit vaak wel te koop. Ik kan je vertellen dat het een pitstop waard is. Ook online kun je teff goed verkrijgen. Teff is een glutenvrij graan en heeft een hele eigen nootachtige smaak. Daardoor combineert het goed met de walnoten.

In dit recept voor teffcourgettecake gebruik ik teffmeel, de fijngemalen teffkorrels. Teff bevat alle 8 essentiële aminozuren in de juiste verhouding voor ons lichaam. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam. Essentieel wil zeggen dat we ze niet zelf aan kunnen maken en nodig hebben uit voeding. Een mooi volwaardig product dus. Ook bevat het veel complexe koolhydraten die de bloedsuikerspiegel nauwelijks laten stijgen, waardoor je lang verzadigd blijft en je je hormonen niet verstoort. De walnoten geven de teffcourgettecake een lekkere bite.

Groene courgettes

Courgettes hebben een neutrale smaak en kunnen daarom goed gebruikt worden in allerlei gerechten. Als je ze raspt komt er veel vocht vrij en die kun je allemaal gebruiken in je cake, zodat er geen voedingsstoffen verloren gaan. Was de courgettes van tevoren onder lauw water. Schillen is niet nodig, want de schil is rijk aan luteïne en zeaxanthine. Dat zijn antioxidanten die onze ogen beschermen tegen achteruitgang. Deze stoffen vind je ook in groenten als boerenkool, raapstelen en snijbiet.

Vergelijkbaar recept: Teffpap uit de oven met peer en pecan

Ingrediënten

voor 10 personen

  • 500gr courgette (ongeveer 2 stuks)
  • 250gr teffmeel
  • 100gr walnoten
  • 100gr rozijnen
  • 100gr dadels
  • 250ml water
  • 4el gebroken lijnzaad
  • 1el azijn
  • 1tl bakingsoda
  • 1tl kaneel
  • 1tl kardemom

Bereiding

voorbereidingstijd: 15 minuten | wachttijd: 60 minuten

  1. Oven voorverwarmen op 200 graden.
  2. Laat de dadels wellen in 250ml warm water.
  3. Was en rasp de courgettes met een grove rasp. Doe het daarna in een grote kom en voeg de lijnzaad, baking soda, kaneel, kardemom.
  4. Mix de dadels met het water tot een smeuig geheel en voeg het ook toe aan de kom. Roer alles goed door elkaar.
  5. Roer daarna het teffmeel erdoorheen. Hak de walnoten grof en roer die samen met de rozijnen door het beslag.
  6. Giet het beslag in een ingevette ovenschaal en plaats het in de oven voor 60 minuten. De teffcourgettecake is gaar als je er een satéprikker insteekt en je haalt ‘m er weer schoon uit.