Suikervrije rode kool met appeltjes

Een van de lekkerste gerechten in de winter: suikervrije rode kool met appeltjes. Veel traditionele recepten voor rode kool voegen suiker toe. Natuurlijk is dit verre van gezond en daarbij totaal overbodig. Rode kool heeft namelijk een heerlijke smaak van zichzelf. Door er zoete appels en rozijnen aan toe te voegen, samen met wat kaneel ontstaat vanzelf een warme winterse smaak. Rode kool combineert goed met stoofgerechten.

De blauwpaarse kleur van rode kool

Ik vind de structuur van rode kool er werkelijk fantastisch uitzien. Als je een rode kool opensnijdt ontvouwt zich een waar kunstwerk die er bij iedere rode kool weer anders uitziet. Helaas verdwijnt deze mooie structuur als je de kool verwarmt. Dan neemt de blauwpaarse kleur alles over. En dat is helemaal niet erg, want de blauwpaarse kleur is te danken aan anthocyaninen. Deze plantenstoffen geven je een gezond hart en verlagen je bloeddruk.

Rode kool remt darmontstekingen

Een reageerbuisstudie toonde aan dat rode kool ontstekingen in de darm remt met 22 tot 40%. Regelmatig rode kool eten is daarom een goed idee bij de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa of andere darmklachten. Ik adviseer wel om de kool dan gekookt of gestoomd te eten. Rauw kan de kool zwaar vallen bij darmontstekingen. Daarbij is rode kool rijk aan vezels die een gezonde darmflora en darmwerking bevorderen.

Rijk aan gunstige plantenstoffen

Rode kool is rijk aan gunstige plantenstoffen. Het blijkt een uitstekende bron van antioxidanten te zijn die celschade tegengaan. Rode kool kan zelfs 4x zoveel gezonde plantenstoffen bevatten dan groene kolen. Je zou rode kool daarom zelfs een superfood kunnen noemen.

Vergelijkbaar recept:

 

*Bron: A healthy life

Ingrediƫnten

voor 6-8 personen

 • 100gr rozijnen
 • 2 appels
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 rode kool
 • 1el appelazijn
 • 1tl kaneel

Bereiding

voorbereidingstijd: 10 minuten | bereidingstijd: 40 minuten

 1. Snij de rode kool in vieren en verwijder de witte kern. Verwijder ook de buitenste bladeren. Snij de rode kool in fijne reepjes.
 2. Pak een grote pan en doe onderin 2 laurierblaadjes een kopje water en een eetlepel appelazijn. Leg de rode kool erboven op.
 3. Was de appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in kleine blokjes. Roer ze samen met de kaneel door de rode kool heen.
 4. Breng de rode kool aan de kook en laat zachtjes gaar worden.
 5. Lekker met een stoofgerecht.