Suikervrije bojo

Het is me weer gelukt een gezonde cake te bakken: suikervrije bojo. Dit keer met maar liefst een kilo groenten, namelijk cassave. Bojo is een Surinaamse cake op basis van cassave en kokos. Cassave is een witte wortel met een dikke bruine schil die in Afrika en Zuid-Amerika veel wordt gegeten. In Nederland kun je de wortelknol bij een goede toko vinden of soms op de markt. Ooit liep ik stage in Suriname en at ik dus regelmatig bojo. In Suriname wordt veel suiker gebruikt, dus het leek me een leuke uitdaging om een suikervrije variant te maken. Ook is dit recept helemaal op plantaardige basis.

Cassave

Cassave bevat relatief veel resistent zetmeel. Daar is je dikke darm heel blij mee. Dit type zetmeel wordt namelijk niet verteerd in de dunne darm en daardoor gefermenteerd in je dikke darm. Het resistent zetmeel is dus een voedingsbodem voor je gunstige darmbacteriën. Ze produceren daarbij stoffen die ontstekingen in je dikke darm kunnen verminderen.* Bij darmproblemen mag je dus regelmatig cassave eten.

Je kunt 2 grote cassavewortels kopen en deze zelf schillen en raspen. Vaak verkoopt een toko ook geraspte cassave in de koeling of diepvries. Dus als je het jezelf makkelijk wil maken is dat een goede optie. Laat in dat geval de cassave minimaal 2 uur van tevoren ontdooien.

Vergelijkbare recepten:

 

*Bron: A healthy life

Ingrediënten

voor 12 personen

  • 1kg cassave
  • 400ml kokosmelk
  • 250ml water
  • 150gr rozijnen
  • 100gr dadels
  • 50gr geraspte kokos
  • 50gr kokosolie
  • 1tl kaneel
  • 1tl vanillepoeder
  • 1tl amandelextract

Bereiding

voorbereidingstijd: 30 minuten | wachttijd: 90 minuten

  1. Oven voorverwarmen op 175 graden.
  2. Wel de dadels 10 minuten in 250ml heet water.
  3. Rasp ondertussen de cassave met je een fijne rasp. Doe het in een grote beslagkom.
  4. Smelt de kokosolie en roer dit samen met de kokosmelk, kokosrasp, kaneel, vanille en amandel door de cassave.
  5. Mix de dadels  met het water tot er een gladde substantie overblijft. Roer dit ook door het beslag en tot slot de rozijnen.
  6. Giet het beslag in een ingevette vierkante bakvorm. Plaats het in de oven voor 90 minuten.