Op de valreep stoofperen: een heerlijk winters gerecht. De winter is bijna voorbij, al zijn stoofperen gelukkig nog steeds te koop. Lekker als bijgerecht bij een winterse maaltijd of bij het ontbijt door de yoghurt. Of gewoon als tussendoortje. Mijn kinderen zijn er ook dol op, dus de hele winter door maak ik ze eigenlijk wel. Ik maak dan ook altijd een extra grote hoeveelheid, zodat ik een deel in kan vriezen. Halveer de ingrediënten als je een kleinere hoeveelheid wenst.

Het meeste werk vind ik toch wel het schillen, en omdat stoofperen hard zijn is dat schillen niet mijn favoriete bezigheid. Ik vroeg me daarom af of het ook zonder kan. En jawel, natuurlijk kan dat. Het heeft zelfs nog een voordeel, want de meeste vezels van de peer zitten in de schil. En die vezels zijn juist zo fijn voor onze darmflora, want het is de voedingsbodem voor onze darmbacteriën. En de vezels bevorderen een goede stoelgang. Dus schillen is niet nodig. Ik verwijder meestal wel de klokhuizen, zodat het makkelijk te eten is voor kleine kinderen. Wil je de stoofperen serveren als bijgerecht is het juist ook mooi om ze intact te laten met het stokje er nog aan.

Zijn stoofperen dan wel echt kindvriendelijk? Ik ging er altijd vanuit dat de alcohol van de rode wijn verdampt bij het koken. Toch blijkt dit niet helemaal te kloppen vertelde mijn buurman. Ik heb het daarna opgezocht en inderdaad na 45 minuten koken is ‘slechts’ 75% van de alcohol verdampt. Dat er dus 25% blijft zitten vind ik best veel voor kinderen en zwangeren. Na 2,5 uur is 95% verdampt. Dat is al een stuk acceptabeler. Wil je helemaal op safe spelen dan kun je ook bessensap gebruiken. Persoonlijk vind ik het met rode wijn wel het lekkerst, en dat geeft ook een mooiere rode kleur aan je peertjes.

In dezelfde categorie: Appelmoes zonder te schillen

Ingrediënten

voor 10 personen

  • 2kg stoofperen
  • 1 fles biologische rode wijn of bessensap
  • 5 kruidnagels
  • 5 jeneverbessen
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 steranijs

Bereiding

voorbereidingstijd: 10 minuten | bereiding: 45 minuten

  1. Was de stoofperen goed en snij ze in vieren. Verwijder het klokhuis.
  2. Pak een grote pan en doe er de specerijen in. Leg de stoofperen er bovenop.
  3. Schenk er de wijn of bessensap overheen en breng het aan de kook.
  4. Laat 45 minuten zachtjes stoven tot de peertjes zacht zijn en mooi rood-roze. Laat het minimaal 2,5 uur koken als je de alcohol van de wijn eruit wilt hebben.

Tip: de stoofperen zijn in de koelkast enkele dagen houdbaar, in de vriezer 3 maanden. Bewaar ze altijd in het sap.