Spinaziesalade met gevulde portobello
Portobello’s lenen zich uitstekend om te vullen met van alles en nog wat. Daarom hier een lekkere salade voor bij de lunch: spinaziesalade met gevulde portobello. Voor dit recept heb ik de portobello gevuld met een tapenade van groene olijven en paranoten. Groene olijven zitten vol smaak en zijn ontzettend gezond: ze bevatten gezonde vetten (omega 9) en zijn rijk aan antioxidanten, stofjes die vrije radicalen onschadelijk maken. Vrije radicalen kunnen lichaamscellen beschadigen, dus onschadelijk maken is een goed idee. Ook paranoten zijn enorm gezond, ze zijn een bron van selenium. Selenium is een belangrijk mineraal om serotonine te vormen in ons lichaam. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het zorgt voor een goed humeur en positieve stemming. Lekker he?
Reuze kastanjechampignon
Terug naar de portobello. Portobello’s zijn niets anders dan een reuze kastanjechampignon. Paddenstoelen zijn een gezonde plantaardige bron van eiwitten. Kastanjechampignons bevatten verschillende ontstekingsremmende stoffen. Een goed idee dus om er een lekkere salade mee te maken. De gevulde portobello is een smaaksensatie, dus ik hou de spinaziesalade heel basic met niet meer dan een goede extra vierge olijfolie, balsamicoazijn, peper en rozemarijn.
- Vergelijkbaar recept: Salade met witte asperges en geroosterde hazelnoten
Ingrediƫnten
voor 2 personen
- 200gr spinazie
- 130gr groene olijven
- 4 grote portobello’s
- 2 handjes paranoten
- 1 teentje knoflook
- 1el pijnboompitten
- 2 takjes rozemarijn (gedroogd kan ook)
- Extra vierge olijfolie
- Balsamicoazijn
- Peper uit de molen
Bereiding
bereidingstijd: 15 minuten
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Mix de olijven met paranoten en knoflook in de keukenmachine met een klein scheutje water tot een grof tot glad mengsel. Vul de portobello’s met de tapenade en bestrooi met de pijnboompitjes en de helft van de rozemarijn.
- Leg de portobello’s op een rooster en zet ze voor 10 tot 15 minuten in de oven, tot ze zacht zijn.
- Meng ondertussen de spinazie met olijfolie, azijn, peper en rozemarijn.
- Als de portobello’s klaar zijn serveer je ze op het spinaziebedje.