Salade van knoflookoesterzwammen

Een gezond en heerlijk voedzaam lunchgerecht vandaag: salade van knoflookoesterzwammen met tijm. Paddenstoelen mogen wekelijks op je menu staan, want ze zijn enorm gezond. Vooral shiitakes en oesterzwammen hebben een heilzame werking. Deze salade van knoflookoesterzwammen maak je in een handomdraai, no excuse :).

Bètaglucanen in oesterzwammen

Oesterzwammen bevatten net als andere paddenstoelen een grote hoeveelheid bètaglucanen. Bètaglucanen zijn stoffen die ziekteverwekkers en andere schadelijke stoffen kunnen vernietigen. Dit is de reden waarom ze zo gezond zijn en je immuunsysteem een boost kunnen geven. Oesterzwammen werken ook ontstekingsremmend. En ze verlagen je cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel.* Knoflook en tijm combineren altijd goed met paddenstoelen, omdat het de smaak onderstreept. Als je ze even kort bakt in met extra vierge olijfolie ruikt het heerlijk in huis en loopt het water je al in de mond.

Extra vierge olijfolie

De salade zelf maak je ook aan met extra vierge olijfolie, omdat dit behalve heerlijk smaakt ook rijk is aan polyfenolen. Polyfenolen zijn plantenstoffen met een antioxidantwerking, net als vitamine E die ook volop in extra vierge olijfolie te vinden is. Antioxidanten schakelen schadelijk stoffen in ons lichaam uit. Kies altijd voor extra vierge, omdat dat dat de minste bewerkingen heeft ondergaan. Dat betekent dat alle gezonde stoffen er nog in zitten. Daarnaast is extra vierge olijfolie groen van kleur en heeft het zo’n heerlijke frisse smaak die veel smaak geeft aan je salade. Koud blijven de gezonde voedingsstoffen het beste behouden.**

 

* Bron: Natura Foundation
** Bron: A healthy life

Ingrediënten

voor 2 personen

Oesterzwammen:

  • 300gr oesterzwammen
  • 8-10 takjes tijm
  • 1 teentje knoflook
  • 7el extra vierge olijfolie

 

Salade:

  • 200gr romaine sla
  • 6-10 tomaatjes
  • 2el kappertjes
  • 2el pompoenpitten
  • extra vierge olijfolie
  • balsamicoazijn
  • gedroogde oregano
  • peper & himalayazout uit de molen

Bereiding

bereidingstijd: 10 minuten

  1. Rits de blaadjes van de takjes tijm. Pers het teentje knoflook uit en roer het allebei door de olijfolie. Snij de oesterzwammen in stukken en giet de marinade eroverheen. Roer goed door. Laat een paar minuten intrekken.
  2. Bak de oesterzwammen een paar minuten op laag vuur tot ze geslonken zijn.
  3. Maak ondertussen de salade door de sla te mengen met de azijn, olie, oregano, peper en zout. Halveer de tomaatjes en meng die samen met de kappertjes door de salade.
  4. Leg de salade op 2 diepe borden en leg de warme paddenstoelen er bovenop. Bestrooi met de pompoenpitten voor de finishing touch. Enjoy!