Salade met koningsoesterzwammen en pesto

Een lekker lunchrecept vandaag: salade met koningsoesterzwammen en pesto. Al eerder schreef ik over de gezondheidsvoordelen van paddenstoelen. Het is waarschijnlijk te danken aan het stofje ergothioneine, een krachtige antioxidant die celschade voorkomt. Door dagelijks een kleine hoeveelheid paddenstoelen van slechts 18 gram te eten, verklein je de kans op kanker al met 45%.* Ook heeft het antivirale eigenschappen, waardoor je minder vatbaar wordt voor bijvoorbeeld griep.

Met paddenstoelen, zoals koningsoesterzwammen, kun je veel kanten op, daarom deel ik vandaag een lekkere salade ter variatie. Paddenstoelen zijn geen groente maar een schimmel. Ze bevatten eiwitten en zijn daarom een goede vleesvervanger, zeker samen met noten of zaden. Gecombineerd krijg je een eiwitprofiel, vergelijkbaar met vlees of vis.

Koningsoesterzwammen bij darmklachten

Koningsoesterzwammen bevatten veel vitaminen en mineralen. Daarnaast zijn paddenstoelen rijk aan vezels. Vezels bevorderen een goede stoelgang en een gezonde darmflora. Ze houden je darmen in topconditie. Dus zeker bij darmklachten mogen we vaker paddenstoelen eten.

Pesto

Pesto is een smaakvolle Italiaanse saus op basis van basilicum en pijnboompitten. Voor een volle smaak voeg je Parmezaanse kaas toe. Je kunt dit eventueel achterwege laten als je voor een volledige plantaardige versie gaat. Je kunt het dan ook vervangen door vegan Parmezaanse kaas, bijvoorbeeld van het merk Violife. Ook basilicum is heel voedzaam, want het is onder meer rijk aan ijzer en vitamine C.

Vergelijkbaar recept:

 

*Bron: A healthy life

Ingrediƫnten

voor 2 personen

Salade:

  • 300gr koningsoesterzwammen
  • 150gr gemengde salade
  • 10 tomaatjes
  • 0,5 komkommer
  • handje pompoenpitten
  • balsamicoazijn
  • extra vierge olijfolie
  • zwarte peper

 

Pesto:

  • 50gr pijnboompitten
  • 30gr basilicum
  • 30gr (vegan) parmazaanse kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 4el extra vierge olijfolie
  • 4el water

Bereiding

bereidingstijd: 15 minuten

  1. Snij de koningsoesterzwammen in de lengte in vieren en bak ze 5 tot 10 minuten op een laag vuur met olijfolie en zwarte peper.
  2. Rooster de pijnboompitten enkele minuten in een koekenpan zonder olie.
  3. Maak ondertussen de pesto door de basilicum, kaas, knoflook, olie en water te mixen in een keukenmachine. Doe er op het laatst de pijnboompitten bij.
  4. Maak de sla aan met olijfolie, balsamicoazijn en zwarte peper. Verdeel over 2 borden.
  5. Versier de sla met plakjes komkommer en tomaatjes. Leg de koningsoesterzwammen in het midden van de salade. Drapeer de pesto eroverheen en versier met wat pompoenpitten. Buon appetito!