Rode smoothie van rode biet

Het recept van vandaag is een mooie felroodgekleurde smoothie: een rode smoothie van rode biet. Je kiest er vervolgens een rode fruitsoort erbij. Ik koos voor grapefruit, omdat het een frisbittere smaak heeft en dat combineert lekker bij de zoete rode biet. Alles in de blender en laat maar draaien.

De rode kleur van rode biet

Rode biet dankt zijn kleur aan de stoffen betaïne en betanine. Deze 2 stoffen hebben een aantal bijzondere gezondheidsbevorderende eigenschappen. Zo kunnen ze de lever beschermen tegen DNA-schade en hebben ze een kankerremmend en ontstekingsremmend effect. Ook kan rode biet het homocysteïnegehalte in het bloed verlagen. Homocysteïne is een aminozuur dat het risico op hart- en vaatziekten vergroot.* En dat allemaal voor zo’n heerlijk bietje dat jaarrond geteeld wordt in Nederland.

Roze grapefruit

Grapefruit heeft een heerlijk bitterfrisse smaak en zoals vaker bij bittere plantensoorten ondersteunt het de lever. De roze vrucht helpt bij de ontgifting van de 2 leverfases. En aangezien we in een maatschappij leven met behoorlijk wat gifstoffen om ons heen, kan het geen kwaad om onze lever regelmatig te verwennen met wat bitter :).

Andere bittere groenten die de lever ondersteunen zijn bijvoorbeeld rucola, witlof, artisjok en andijvie. Bepaalde medicijnen worden door deze planten met bitterstoffen sneller afgebroken door de lever. Dit kan de werkzaamheid van de medicatie verminderen. Wees je hiervan bewust als je medicijnen gebruikt. Het staat vaak in de bijsluiter vermeld.

Vergelijkbaar recept:

*Bron: A healthy life

Ingrediënten

voor 2 personen

  • 500gr gekookte bieten
  • 1 grapefruit
  • 1 stukje gember
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 scheutje lijnzaadolie

Bereiding

bereidingstijd: 5 minuten

  1. Schil de grapefruit en snij de bieten in grove stukken.
  2. Doe alles in de blender met een scheut water en mixen maar.
  3. Schenk in 2 grote glazen.