Rode linzensoep
Deze rode linzensoep kan eigenlijk het hele jaar door: hij is rijk van smaak en heerlijk gevuld. Wij vinden het thuis allemaal zo lekker dat het regelmatig op het menu staat. Er gaat een grote hoeveelheid groenten doorheen, zodat de soep enorm voedend is. De rijke smaak komt door de verschillende specerijen die gebruikt worden.
Zeewier in de rode linzensoep
Ik voeg er ook altijd een klein beetje gedroogde zeewier doorheen. Qua smaak merk je daar niet zoveel van en het is enorm gezond om een paar keer per week zeewier op het menu te zetten. Zeewier is rijk aan jodium, goed voor de werking van onze schildklier. Veel mensen hebben vandaag de dag een tekort aan dit essentiële mineraal, dat voornamelijk in zeevoedsel te vinden is. Eet daarom regelmatig zeegroenten.
Kilo broccoli
Er gaat een kilo broccoli door de rode linzensoep. Broccoli valt onder de familie van de kruisbloemigen, net als spruitjes, bloemkool en boerenkool. Broccoli bevat veel sulforafaan, een stof met kankerremmende eigenschappen. Ook bevat het veel andere fytonutriënten die onstekingsremmend werken. Je zou dus elke dag wel iets uit de kruisbloemfamilie mogen eten. Serveer de rode linzensoep met verse peterselie of koriander voor een frisse smaak.
Ingrediënten
voor 6 personen
- 1kg broccoli
- 400gr rode linzen
- 400gr gepelde tomaten uit blik
- 2 grote winterpenen
- 2 rode paprika’s
- 1 aubergine
- 1 bosje verse koriander of peterselie
- 1 ui
- 1 stukje verse gember
- 2 tenen knoflook
- 2 laurierblaadjes
- 1,5 liter groentebouillon
- 1el gedroogd zeewier, bijvoorbeeld hiziki
- 2tl komijn
- 2tl koriander
- 2tl kerrie (masala)
- zwarte peper
Bereiding
voorbereidingstijd: 20 minuten | bereiding: 15 minuten in snelkookpan, 8u in slowcooker op stand low of 30 minuten in pan
- Snij de broccoli in kleine stukjes, ook de stelen kun je schillen en fijn snijden. Snij daarna ook de winterpeen, paprika, aubergine, ui, knoflook en gember fijn.
- Doe alles in een grote pan, of in de snelkookpan of slowcooker als je die hebt.
- Spoel de rode linzen goed af en voeg deze toe aan de pan.
- Doe nu de tomaten erbij, samen met de groentebouillon, zeewier, laurier, komijn, koriander en kerrie.
- Roer alles goed om en laat het 15 minuten koken in de snelkookpan of een half uur in een gewone pan. In een slowcooker zet je de pan 8 uur aan op stand low.
- De soep is klaar als de linzen uit elkaar vallen. Breng de soep op smaak met zwarte peper uit de molen.
- Pureer de soep even kort met een staafmixer, zo’n 10 tot 15 seconden. Je wilt je soep niet glad pureren. De textuur zit tussen glad en grof in, zodat je soep lekker gevuld blijft.
- Serveer met een paar verse blaadjes peterselie of koriander.