Pompoenkoekjes

Vandaag deel ik een eenvoudig recept voor een gezond tussendoortje: pompoenkoekjes. Deze koekjes maakte ik pas geleden toen ik nog een pompoen tegenkwam in de schuur. Ik besloot er koekjes van te bakken, omdat het altijd fijn is om iets gezonds en lekkers in huis te hebben met kleine kinderen in huis.

Ontstekingsremmende koekjes

Ik heb vaak pompoen in huis omdat ze lang goed blijven. Ze blijven een paar maanden houdbaar in de schuur. Zo kun je dus altijd deze koekjes bakken of je maakt er een lekkere soep van. Pompoenen bevatten de stof cucurbitacines. Deze is in hoge concentraties giftig en zorgt voor een bittere smaak. In lage concentraties werkt het heilzaam en ontstekingsremmend.* Pompoenen mogen daarom vaak gegeten worden. Suiker werkt ontstekingsbevorderend en daarom zijn deze koekjes suikervrij.

Bètacaroteen verhoogt je weerstand

Daarnaast is pompoen rijk aan de stof bètacaroteen. Dit wordt ook wel provitamine A genoemd, omdat je lijf vitamine A maakt uit bètacaroteen. Bètacaroteen zorgt voor de geeloranje kleur in pompoenen en wortels. Het verhoogt je weerstand en is belangrijk voor je gezichtsvermogen. Daarnaast versterkt het je huid, botten en tanden. In plaats van dure gezichtcrèmes kun je dus beter regelmatig pompoen, wortel of zoete aardappel eten.

Vergelijkbare recepten:

 

*Bron: A healthy life

Ingrediënten

voor ongeveer 12 pompoenkoekjes

 • 1 middelgrote pompoen (voor 500gr pompoenpuree)
 • 200gr havermout
 • 100gr kokosmeel
 • 100gr rozijnen
 • 50gr walnoten
 • 2tl kaneel

Bereiding

voorbereidingstijd: 15 minuten | wachttijd: 25 minuten

 1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
 2. Was de pompoen en snij hem open. Verwijder de zaden en snij in blokjes. Stoom de pompoen in 10 à 15 minuten tot het zacht is.
 3. Doe de pompoen in een grote kom en prak tot een puree. Dit kan eventueel ook met een staafmixer.
 4. Roer eerst de kaneel en kokosmeel erdoor, daarna de rozijnen en tot slot de havermout. Zorg dat er een mooi samenhangend deeg ontstaat.
 5. Leg een bakpapier op een rooster of bakplaat. Maak 12 ronde balletjes van het deeg en verdeel over het bakpapier. Druk bij ieder balletje een walnoot erin en maak daarmee de balletjes plat.
 6. Plaats de bakplaat voor 25 minuten in de oven. Laat ze even afkoelen alvorens je aanvalt.