Pompoen-speculaastaart

Vandaag een gezond receptje voor pompoen-speculaastaart. Een mooie combi, want het is weer pompoenen- en speculaastijd. De pepernoten liggen natuurlijk al lange tijd in de winkel, en met Sinterklaas in het land is er bijna geen ontkomen aan. Daarom is het wel zo fijn om een gezonde speculaasvariant te hebben. Je kunt deze pompoen-speculaastaart zelfs als ontbijt serveren, want er komt geen suiker aan te pas. In plaats daarvan zit het juist boordevol gezonde ingrediënten.

Pompoen voor gezonde darmen en afweer

Pompoenen zitten vol vezels en zijn daarom een traktatie voor je darmbacteriën. Het stimuleert de groei van gezonde darmbacteriën, die de pathogene (ziekmakende) bacteriën in toom houden. Pompoenen zijn een echte herfstgroente, dus je mag ze nu volop eten. Ze stimuleren daarnaast je afweer, omdat ze rijk zijn aan vitamine C, ijzer en zink. Pompoenen danken hun knaloranje kleur aan betacaroteen, de voorloper van vitamine A. Daarom zijn pompoenen, net als wortels, goed voor je ogen.*

Pompoenpitten

De pitten die je in de pompoen vindt kun je ook eten en ze zijn heerlijk door de yoghurt of je smoothiebowl. Pompoenpitten remmen (darm)ontstekingen, doordat ze rijk zijn aan omega 3-vetzuren. Daarnaast bevatten ze het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan zorgt voor ontspanning en een goede nachtrust en het remt depressieve gevoelens. En dat kunnen we in de donkere maanden allemaal goed gebruiken. Happy baking!

Vergelijkbare recepten:

 

*Bron: A healthy life

Ingrediënten

voor 12 personen

Cake:

  • 500gr pompoen
  • 250gr boekweitmeel of teffmeel
  • 150gr dadels
  • 150gr rozijnen
  • 80gr pompoenpitten
  • 4tl speculaaskruiden
  • 2tl kaneel
  • 2tl baking soda
  • 1 scheutje citroensap of azijn

Topping:

  • 6el amandelyoghurt
  • 20gr pompoenpitten

Bereiding

voorbereidingstijd: 30 minuten | wachttijd: 60 minuten

  1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
  2. Was de pompoen, verwijder de pitten en snij in stukken. Stoom de pompoen in zo’n 10 a 15 minuten gaar.
  3. Wel ondertussen de dadels 10 minuten in 150ml heet water.
  4. Mix de pompoenstukken met 250ml water tot een smeuïge massa. Mix daarna de dadels met het water, ook tot een smeuïge massa.
  5. Doe de pompoen- en dadelpuree in een grote beslagkom. Doe er de kruiden, baking soda en azijn of citroensap bij en roer alles goed door elkaar.
  6. Voeg het meel toe en roer tot een stevig beslag. Roer er tot slot de rozijnen en pompoenpitten doorheen.
  7. Vet een ronde taartvorm in en giet het beslag erin. Ik gebruikte een glazen schaal van 28cm doorsnede. Bak de cake in 60 minuten tot hij gaar is.
  8. Laat de cake afkoelen en besmeer daarna met de amandelyoghurt. Versier met pompoenpitjes. Laat de Sint maar komen!