Plantaardige erwtensoep
Met dit Hollandse winterse weer smaakt erwtensoep extra lekker. Vroeger kregen we vaak een pan erwtensoep van mijn oom en tante die een restaurant runden. Die smaakte altijd erg goed, dus was het feest als ze langs geweest waren. En ook de erwtensoep van mijn moeder is heerlijk. Vorig jaar heb ik voor het eerst zelf plantaardige erwtensoep gemaakt. Het leek me altijd een heel gedoe en Hollandse maaltijden zijn niet mijn sterkste kant. Maar eigenlijk is het helemaal niet ingewikkeld. Je hakt wat groenten fijn, gooit het in een pan en de rest gaat vanzelf.
Erwtensoep zonder worst
En dan een plantaardige erwtensoep: de varkenskarbonade heb ik zelf nooit gebruikt, omdat ik al jaren geen varkensvlees meer eet. Ook de rookworst wilde ik eruit laten, omdat het in de eerste plaats een sterk bewerkt product is dus niet fijn voor je lijf. Daarnaast is vlees weglaten natuurlijk ook beter voor onze planeet. Omdat de smaak van rookworst wel erg bepalend is heb ik deze vervangen door een theelepel gerookte paprika. Door een kleine hoeveelheid rijst toe te voegen aan de spliterwten, combineer je de peulvruchten met granen en heb je een volwaardige eiwitrijke maaltijd.
Erwtensoep uit de snelkoker of slowcooker
Zelf heb ik dit keer de plantaardige erwtensoep in de snelkoker gemaakt, dan is hij in 20 minuten klaar en blijven er meer voedingsstoffen bewaard. Je kunt het ook in de slowcooker maken, je zet de pan dan 8 uur op standje low. In een gewone pan duurt het zo’n 1,5 tot 2 uur.
Ingrediƫnten
voor 6 personen
- 500gr spliterwten
- 500gr winterpeen
- 100gr zilvervliesrijst
- 2 knolselderij (of 1 grote)
- 2 tenen knoflook
- 2 laurierblaadjes
- 1 prei
- 1 bosje selderij
- 1 liter groentebouillon
- 1tl gerookte paprikapoeder
- peper
Bereiding
voorbereidingstijd: 20 minuten | bereiding: 20 minuten in snelkookpan of 2 uur in pan
- Hak alle groenten fijn en doe het in een grote pan, of in de snelkookpan.
- Spoel de spliterwten goed af en voeg deze toe aan de pan en doe de rijst erbij.
- Doe nu de groentebouillon erbij samen met de laurier en gerookte paprikapoeder.
- Roer alles goed om en laat het 20 minuten koken in de snelkookpan of 2 uur in een gewone pan. In een slowcooker zet je de pan 8 uur aan op stand low.
- De soep is klaar als de spliterwten uit elkaar vallen. Breng de soep op smaak met zwarte peper uit de molen.
- Als je de soep te dik vindt kun je extra water toevoegen. Dit is vaak de volgende dag het geval :). Eet smakelijk!