Pastinaak-venkelsoep

Pastinaak-venkelsoep: een soep van twee groenten die niet veel gegeten worden in Nederland. Hoewel pastinaak een comeback maakt en steeds beter verkrijgbaar is. Ook venkelknollen zijn over het algemeen goed verkrijgbaar, maar zijn toch niet heel populair op het Hollandse menu. Pastinaak is een echte wintergroente en heeft een zoete aardse smaak. Venkel smaakt naar anijs en is van Hollandse bodem een zomergroente. In de winter komt het vaak uit andere Europese landen.

Gezonde pastinaak en venkel

Beide groenten hebben een mooi pallet aan voedingsstoffen. Zo is pastinaak bijvoorbeeld rijk aan vitamine C en venkel bevat veel ijzer. En dat is een mooie combinatie, want plantaardig ijzer wordt beter opgenomen met vitamine C. Ook bevatten pastinaken veel vezels en dat is natuurlijk goed voor onze darmen. Een groot deel ervan zijn oplosbare vezels die de stoelgang bevorderen en obstipatie voorkomen. Dit zorgt ervoor dat gifstoffen het lichaam snel en makkelijk kunnen verlaten. Bij obstipatie worden ze opnieuw opgenomen door het lichaam met alle negatieve gevolgen van dien.

Deze pastinaak-venkelsoep is snel gemaakt: alle groenten even wassen, grof snijden, even kort koken en pureren. Wil je er een maaltijdsoep van maken? Voeg dan wat quinoa toe. Maak de soep af met geroosterde amandelen en smullen maar. De soep valt bij kinderen ook in de smaak vanwege de zoete pastinaken.

Ingrediƫnten

voor 6 personen

  • 1200gr pastinaak
  • 3 tenen knoflook
  • 2 venkelknollen
  • 2 uien
  • 1 bleekselderij
  • 1 stukje gember
  • 1 liter groentebouillon
  • 1tl komijn
  • 1tl tijm
  • 2 handjes amandelschaafsel
  • 100gr quinoa
  • verse koriander (optioneel)

Bereiding

voorbereidingstijd: 20 minuten | bereiding: 30 minuten

  1. Snij de pastinaak, venkel, bleekselderij, ui, knoflook en gember in grove stukken en doe het in een grote soeppan.
  2. Voeg de groentebouillon, komijn en tijm toe en breng het aan de kook.
  3. Laat de soep zo’n 20 tot 30 minuten zachtjes koken.
  4. Optioneel: kook de quinoa volgens gebruiksaanwijzing.
  5. Rooster ondertussen de geschaafde amandelen in een kleine koekenpan.
  6. Pureer de soep met een staafmixer als de groenten zacht zijn. Indien je de soep te dik vindt kun je nog wat water toevoegen. Optioneel: voeg daarna de quinoa toe.
  7. Serveer met de geroosterde amandelen en eventueel met wat verse koriander.