Pastinaak-citroencake met maanzaad

Vandaag heb ik weer een leuk cakerecept met een pond groenten in de aanbieding: namelijk pastinaak-citroencake met maanzaadjes. Het is een groentevariant op een populaire cake uit de States: lemoncake met poppy seed. Ik heb voor dit recept maar liefst 500 gram pastinaak, 5 citroenen en 150 gram maanzaad gebruikt. Stuk voor stuk gezonde ingrediënten. Voor het beslag gebruikte ik amandelmeel, omdat het goed matcht met de citroensmaak en maanzaadjes.

Pastinaak is een vergeten groente die een comeback maakt. Niet zo gek, want het is gezond en heel divers. Nog een voordeel: hij wordt in Nederland geteeld, dus er is weinig transport nodig om het op je bord te krijgen. Pastinaak is familie van de knolselderij en venkel en niet van de wortel zoals je misschien zou denken. Wel heeft het net zo’n zoete smaak als wortel en kan hij dus heel goed in zoete gerechten gebruikt worden, zoals in deze pastinaak-citroencake.

Maanzaad en citroenen: bron van vitamine E en C

Maanzaad wordt niet vaak gebruikt in gerechten, Jammer want het is gezond en lekker. Het is enorm rijk aan mineralen, zoals calcium en magnesium. Ook bevat het veel vitamine E en antioxidanten, het remt hiermee ons verouderingsproces. Het citroensap en -rasp geeft de cake een heerlijke frisse smaak. Daarbij zijn citroenen een bron van vitamine C, waardoor het onze weerstand verhoogt.

Vergelijkbaar recept: Wortel-sinaasappelcake

Ingrediënten

voor 10 personen

 • 500gr pastinaak (2-3 stuks)
 • 250gr amandelmeel
 • 150gr maanzaad
 • 100ml ahornsiroop
 • 5 citroenen
 • 4el gebroken lijnzaad
 • 1tl baking soda

Bereiding

voorbereidingstijd: 15 minuten | wachttijd: 60 minuten

 1. Oven voorverwarmen op 200 graden.
 2. Was de citroenen en pastinaken. Rasp de pastinaken vervolgens met een fijne rasp. Rasp ook de schil van de citroenen en pers ze daarna uit.
 3. Doe de citroenrasp en pastinaak in een grote beslagkom. Bekijk hoeveel citroensap je hebt. Je moet in totaal 300ml sap hebben. Heb je dat niet doe er dan wat water bij tot 300ml. Voeg dit ook toe aan het beslag, samen met het ahornsiroop en de baking soda. Meng alles goed door elkaar.
 4. Roer nu het maanzaad en lijnzaad erdoorheen. En als laatste het amandelmeel.
 5. Giet het beslag in een ingevette ovenschaal en plaats het in de oven voor 60 minuten. De cake is gaar als je er een satéprikker insteekt en je haalt ‘m er weer schoon uit.