Paddenstoelenstoof met rode wijn

Vandaag deel ik een heerlijk winters hoofdgerecht: paddenstoelenstoof met rode wijn. Dit keer staan paddenstoelen weer in de spotlight, omdat die zo ongelofelijk gezond zijn. Samen met rode wijn, groenten en verse kruiden ontstaat er een kruidig en smaakvol stoofgerecht die de hele winter gegeten kan worden.

Paddenstoelen in alle soorten en maten

Voor dit gerecht kun je paddenstoelen in alle soorten en maten gebruiken. Ik heb kastanjechampignons, shiitakes en oesterzwammen gebruikt. Voor de gedroogde paddenstoelen gebruikte ik eekhoorntjesbrood, omdat die lekker veel smaak afgeven als je ze laat wellen in de saus. Paddenstoelen zijn rijk aan eiwitten, kalium, B-vitaminen en selenium. Shiitakes helpen met de strijd tegen virusinfecties, bacteriën en schimmels.

Daarnaast bevatten paddenstoelen veel krachtige antioxidanten die ontstekingen kunnen remmen en de schadelijke effecten van oxidatie kunnen tegengaan.* Paddenstoelen mogen daarom minimaal twee keer per week op ieders bordje liggen. En zeker ook bij darmklachten. Paddenstoelen zijn namelijk ook rijk aan vezels die helpen bij een goede stoelgang en gezonde darmflora.

Oranje groentenpuree

De paddenstoelenstoof smaakt lekker bij een puree van groenten. Groenten zijn een stuk voedzamer dan de gewone aardappel. Gewone aardappelen hebben en acellulaire structuur, waardoor het zetmeel direct vrijkomt na inname. Zo stijgt je bloedsuikerspiegel snel in korte tijd. Bij groenten is altijd sprake van een cellulaire structuur. De suikers zitten in de cellen van de groenten en komen tijdens het verteringsproces langzaam vrij. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel veel stabieler na het eten. Daarnaast zijn wortelen, zoete aardappel en pompoen rijk aan bètacaroteen, oftewel provitamine A. Bètacaroteen helpt bij goed zicht en goede weerstand.

Vergelijkbaar recept:

 

*Bron: A healthy life

Ingrediënten

voor 6-8 personen

Stoof:

  • 1000gr paddenstoelen
  • 800gr tomatenblokjes uit blik
  • 500ml rode wijn (bio)
  • 15gr gedroogde paddenstoelen
  • 5 stengels bleekselderij
  • 4 takjes rozemarijn
  • 3 winterpenen
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • zwarte peper en himalayazout
  • 2el maïzena (optioneel)

 

Puree:

  • 4 grote winterpenen
  • 4 zoete aardappels
  • 2 pompoenen

Bereiding

voorbereidingstijd: 20 minuten | bereidingstijd: 45 minuten

  1. Snij de groenten fijn: bleekselderij, winterpeen, ui en knoflook. Zet een grote stoofpan op het vuur en bak de groenten zachtjes met wat extra vierge olijfolie.
  2. Snij de paddenstoelen in stukken, ook de gedroogde paddenstoelen. Doe ze bij de andere groenten in de pan en voeg daarna de tomaten en rode wijn toe.
  3. Verwijder de takjes van de rozemarijn en snij de blaadjes fijn. Roer ze door het gerecht heen en voeg ook de laurierblaadjes toe.
  4. Laat het geheel aan de kook komen en laat zachtjes pruttelen tot de groenten zacht zijn.
  5. Schil ondertussen de zoete aardappel en snij in grove stukken. Was de pompoen en winterpeen en snij ook in grove stukken. Doe de groenten in een grote pan, bij voorkeur met een stoommandje onderin. Doe een laagje water in de pan en laat de groenten gaar stomen.
  6. Zodra de oranje groenten gaar zijn giet je het water af en stamp je ze grof. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Breng de stoof op smaak met peper en zout. Eventueel kun je de saus nog wat binden met maïzena of andere bindmiddel.