Oranje smoothie van kaki en wortel

Het recept van vandaag is een smoothie in een mooi kleurtje: oranje smoothie van kaki en wortel. Daarvoor heb ik wortels gebruikt en een tropische fruitsoort die je nu volop kunt kopen: kaki. Kieper alles in de blender en mixen maar.

De oranje kleur van wortel

Wortelen danken hun oranje kleur aan de stof bètacaroteen. Deze stof zet je lijf om in vitamine A. Vitamine A helpt tegen slecht zicht en nachtblindheid. Daarom hebben konijnen zulke goede ogen ;). Verwarmd neem je betacaroteen beter op. Eet daarom ook regelmatig een wortelsoepje of gebruik wortelen in allerlei stoofgerechten. Ook verbetert vet de opname van bètacaroteen.* Daarom heb ik een scheutje lijnzaadolie door de smoothie gedaan. Ook de opname van kurkuma gaat beter met een beetje olie.

Kaki fruit

Kaki fruit is een exotisch fruitsoort die in de herfst vaak te vinden is op de markt of bij de groenteboer. Ik zag ze pas geleden weer liggen en nam gelijk een bakje mee. Van oorsprong komt de kaki uit hoge berggebieden in Azië en tegenwoordig wordt hij ook dichterbij huis geteeld, zoals Spanje en Israël. Het heeft een heerlijk zoete smaak en zit boordevol actieve plantenstoffen, zoals  bètacaroteen, zeaxanthine en luteïne. Al deze stoffen zorgen ervoor dat je minder oud wordt en je ogen jong blijven. Volgens onderzoek heeft de schil tumorremmende eigenschappen. Eet ze dus vooral met schil en al nadat je ze goed hebt gewassen.**

Vergelijkbaar recept:

 

*Bron: A healthy life
**Bron: A healthy life

Ingrediënten

voor 2 personen

  • 500gr wortels
  • 2 stuks kaki fruit
  • 1 stukje gember
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 scheutje lijnzaadolie
  • 1 scheut (kokos)water

Bereiding

bereidingstijd: 5 minuten

  1. Snij de kaki’s en wortels in grove stukken.
  2. Doe alles in de blender met een scheut kokoswater en mix het tot een gladde substantie.
  3. Schenk in 2 grote glazen.