Ontbijttaart met peer en amandel

Ik deel vandaag een gezond ontbijtje, namelijk ontbijttaart met peer en amandel. Taart maakt je ontbijtje natuurlijk erg feestelijk. En als deze taart glutenvrij, suikervrij en zuivelvrij is kunnen je darmen ook meegenieten van het feestje.

Amandelen voor gezonde darmen

In dit recept gebruikte ik amandelmeel, amandelyoghurt en natuurlijk amandelen. Dit meteen laat de veelzijdigheid van deze steenvrucht zien. Amandelen zijn rijk aan vezels die een prebiotische werking hebben. De vezels zijn een ware voedingsbodem voor gezonde darmbacteriën. Ze versterken zo de darmflora, waardoor ziekmakende bacteriën minder kans maken.*

Bruine amandelen zijn rijk aan antioxidanten

Daarnaast zijn amandelen rijk aan antioxidanten die je cellen beschermen tegen schadelijke invloeden van vrije radicalen. Vrije radicalen zorgen voor laaggradige ontsteking en krijgen we vaak teveel binnenkrijgen. Dit kan komen door bijvoorbeeld alcohol, sigarettenrook en straling. Om je daartegen te beschermen is het belangrijk voldoende antioxidanten binnen te krijgen. In amandelen zitten deze met name in het bruine velletje. Dit maakt de bruine amandelen een gezondere keuze dan blanke amandelen.

Taartvulling met amandelyoghurt

Je kunt amandelyoghurt vaak kopen bij de natuurwinkel en is ook steeds vaker te vinden in de supermarkt. Om het jezelf makkelijk te maken bak je de bodem de avond tevoren. Het afkoelen gebeurt dan ’s nachts, zodat je de volgende ochtend alleen de vulling hoeft te maken voordat je kunt aanvallen.

Vergelijkbare recepten:

 

* Bron: A healthy life

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 400ml amandelyoghurt
  • 200gr amandelmeel
  • 100gr amandelen
  • 2 peren
  • 2el kokosolie
  • optioneel: 1tl psylliumvezels

Bereiding

voorbereidingstijd: 10 minuten | wachttijd: 20 minuten | bereiding: 10 minuten

  1. Oven voorverwarmen op 175 graden.
  2. Was 1 peer, verwijder het klokhuis en pureer deze met een keukenmachine. Laat de kokosolie smelten in een pannetje.
  3. Doe het amandelmeel in een kom. Halveer de amandelen en roer de helft erdoorheen. Roer de helft van de gepureerde peer samen met de kokosolie door het amandelmeel, zodat er een mooi deeg ontstaat.
  4. Vet een bakblik in van ongeveer 25cm doorsnee. Bedek de bodem en de zijkanten met het deeg. Zet het voor 20 à 25 minuten in de oven totdat het goudbruin is. Haal de taartbodem uit de oven en laat het afkoelen.
  5. Meng de rest van de gepureerde peer met de yoghurt. Vind je de yoghurt te dun? Mix er dan wat psylliumvezels door met een keukenmachine of staafmixer.
  6. Vul de taartbodem met de yoghurt. Leg er plakjes peer op en bestrooi met de overgebleven amandelen. Geniet van jouw ontbijtje!