Ontbijtappeltaart

Vanmorgen vroeg stond ik in de keuken voor een appeltaartje. Geen standaard appeltaart, maar ontbijtappeltaart: een gezonde variant op de appeltaart van je oma. Er gaan 4 appels doorheen en 400gram havermout. Havermout wordt door veel mensen gebruikt als ontbijtgraan. Meestal in de vorm van havermoutpap. Niet zo gek, want dat maak je in een handomdraai en geeft brandstof voor de hele ochtend. Al wil je soms wel eens wat anders. Daarom deze ontbijtappeltaart. Deze maak je in een paar minuten. De rest doet de oven. Daarom ben ik zo gek op ovengerechten, want je hebt er geen omkijken meer naar. Ondertussen snij je nog wat extra fruit om erbij te serveren, zet je een pot koffie, doe je wat push-ups of stap je onder de (koude) douche :).

0,0% suiker

Er gaat 0,0 suiker in deze appelontbijttaart. Het grappige vind ik dat mijn kinderen dat totaal niet missen. Ze vinden deze taart net zo lekker als de appeltaart die ze wel eens op een verjaardag krijgen of bij oma. En vinden het net zo feestelijk. Havermeel kun je kopen of je maakt het zelf door havermout 10 seconden te mixen in een keukenmachine. Snij er wat banaan en peer bij voor een feestelijk effect. Je kunt er ook een paar eetlepels plantaardige yoghurt bij doen met wat noten.

Ingrediƫnten

voor 4 personen

Bodem:

  • 400ml plantaardige melk
  • 200gr havermout
  • 200gr havermeel (gemalen havermout)
  • 100gr rozijnen
  • 4 appels
  • 1 banaan
  • 1el azijn
  • 3tl kaneel
  • 1tl gember
  • 1tl baking soda

Bereiding

bereidingstijd: 10 minuten | wachttijd: 35 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Prak de banaan fijn. Was de appels, verwijder de klokhuizen en snij in kleine stukjes.
  3. Doe de geprakte banaan in een grote kom. Voeg de melk toe, azijn, kaneel, gember en baking soda toe en roer door elkaar.
  4. Roer daarna de havermout en -meel erdoor tot er een dik beslag ontstaat. Roer 3 appels en de rozijnen erdoor.
  5. Vet een ovenschaal in van ongeveer 28cm doorsnede en doe het beslag erin. Druk het goed aan met de achterkant van een lepel. Strooi de laatste appel erover.
  6. Bak de taart in 35 minuten in de oven.