Mexicaanse bonenschotel, ik ben er dol op. Al kan het voor gevoelige darmen wel heftig zijn. Daarom heb ik een versie gemaakt die lichter verteerbaar is de gangbare varianten. Hoe dan? Ten eerste heb ik het vlees weggelaten, want het bevat met de bonen al voldoende eiwitten. En om dezelfde reden laat ik de zuivel ook achterwege, dat maakt het namelijk nog zwaarder verteerbaar, zeker gesmolten kaas.

Wat zit er dan wel in deze Mexicaanse bonenschotel? Voor sommige darmen zijn peulvruchten ook zware kost, al geldt dat niet altijd voor alle bonen. Zo worden kikkererwten en linzen vaak beter verdragen dan de klassieke witte of bruine boon. Daarom heb ik een deel van de droge peulvruchten vervangen door verse peulvruchten, namelijk snijbonen. De droge peulvruchten zijn zwarte bonen, al kun je ook kidneybonen nemen of een andere peulvrucht als je die beter verdraagt. Samen met een beetje rijst zorgt dit voor een mooie eiwitcombinatie. Peulvruchten en volkoren granen bieden namelijk samen alle essentiële aminozuren (bouwstenen voor eiwitten) die ons lichaam nodig heeft. Essentieel wil zeggen dat we ze niet zelf aan kunnen maken, we hebben ze dus nodig uit onze voeding.

Terug naar het recept. Het bevat uitsluitend plantaardige ingrediënten, op smaak gebracht met heerlijke Mexicaanse kruiden. Voeg er een beetje rijst aan toe, maar niet teveel want dan wordt het een koolhydraatrijke maaltijd in plaats van een bord vol groenten. En juist die groenten willen we op ons bord hebben voor onze gezondheid en weerstand. Vul het aan met een avocado, partje limoen en wat koriander. Smullen!

Hou je van pittig? Voeg dan wat extra cayennepeper toe of partjes jalapeño. Verdraag je geen pittig eten of eet je dit gerecht ook met kinderen? Laat het dan achterwege.

Ingrediënten

voor 6-8 personen

  • 500gr winterpeen
  • 400gr snijbonen
  • 200gr rijst
  • 1 bleekselderij
  • 2 rode paprika’s
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 blikken tomaten
  • 1 potje zwarte bonen
  • 1 potje biologische mais
  • 2tl groentebouillon (van de natuurwinkel)
  • 2tl komijn
  • 2tl paprikapoeder (gerookt)
  • 1tl korianderzaad
  • bosje koriander
  • optioneel: avocado
  • optioneel: limoen
  • optioneel: cayennepeper of jalapeños

Bereiding

voorbereidingstijd: 30 minuten | bereidingstijd: 60 minuten

  1. Snij alle groenten klein: winterpeen, bleekselderij, paprika, ui en knoflook.
  2. Zet een grote stoofpan op het vuur en bak de groenten 5 minuten met een scheutje olie. Voeg halverwege de specerijen toe: komijn, koriander en paprika.
  3. Voeg daarna de blikken tomaten toe. Vul een blik met water en voeg die ook toe zodat er een saus ontstaat. Doe de bouillon erbij.
  4. Nu gaan ook de snijbonen, mais en zwarte bonen erbij. Laat een uurtje pruttelen op een zacht vuurtje.
  5. Kook het laatste kwartier de rijst volgens gebruiksaanwijzing.
  6. Serveer met verse koriander, avocado en limoen.