Mandarijn-chiapudding

Vandaag heb ik een heerlijk ontbijtrecept in de aanbieding: mandarijn-chiapudding. Chiazaad is een ontzettend gezond zaadje dat zich goed leent voor het maken van pudding. Deze maak je de avond tevoren met mandarijn en amandelmelk. De volgende ochtend versier je de chiapudding met fruit, noten en pitten en je hebt een heerlijk ontbijtje.

Mandarijnen bij darmontstekingen

Mandarijnen zijn een typische herfst- en winterfruitsoort die populair is in Nederland. Je neemt het namelijk makkelijk mee voor onderweg. Ze zijn lekker en ook heel gezond. Ze bevatten namelijk de flavonoïde naringenine, die tegen ontstekingen kan beschermen.* Mandarijnen kun je dus prima eten bij darmontstekingen, mits je ze goed verdraagt. Voor sommige mensen met darmklachten zijn citrusvruchten te heftig. Vervang de mandarijn dan voor een andere vrucht, zoals kiwi of blauwe bessen.

Chiazaad en walnoten tegen ontstekingen

Zowel chiazaad als walnoten zijn rijk aan omega 3. En juist deze vetsoort krijgen we vrijwel altijd te weinig binnen, terwijl we juist teveel omega 6 binnenkrijgen. Omega 3 remt ontstekingen terwijl omega 6 ontstekingen juist bevordert. Beide hebben we nodig maar dan wel in de juiste verhouding. Om genoeg omega 3 binnen te krijgen mag je daarom zeer frequent chiazaad en walnoten eten. De omega 3 komt het beste vrij als de chiazaad gemalen is. Als je pudding maakt kun je daarom het beste de chiazaad mixen in een keukenmachine. Naast omega 3 bevat chiazaad veel vezels die nodig zijn voor gezonde darmen.

Vergelijkbare recepten:

 

* Bron: A healthy life

Ingredi├źnten

voor 2 personen

 • 300ml amandelmelk
 • 50gr chiazaad
 • 50gr walnoten
 • 50gr zonnebloempitten
 • 12 rode druiven
 • 6 mandarijnen
 • 1tl speculaaskruiden

Bereiding

voorbereidingstijd: 10 minuten | wachttijd: 8 uur | bereiding: 5 minuten

 1. Pel 2 mandarijnen en pureer ze in een keukenmachine samen met de amandelmelk, het chiazaad en de speculaaskruiden.
 2. Zet de pudding in de koelkast voor een nacht, zodat het verder indikt.
 3. De volgende ochtend pel je de andere 4 mandarijnen. Verdeel 2 mandarijnen over 2 borden. Giet er de chiapudding overheen.
 4. Versier de pudding met de laatste 2 mandarijnen, druiven en walnoten. Bestrooi met de zonnebloempitten.