Een tijdje geleden kwamen we op vakantie langs een pompoenenkwekerij. Geweldig om even te neuzen tussen die pompoenenreuzen. En wat is het aanbod dan heerlijk divers. We kochten er dus een paar bijzondere pompoenen. Althans, het waren niet de pompoenen die je doorsnee ik de supermarkt vindt. De grootste bleek bij nader onderzoek een blauwe pompoen, al is de kleur van de schil meer grijs van tint. Ik vermoed zelf dat het van het soortje ‘Black Prince’ is.

Gisteren bedacht ik dat het tijd was om ‘m te slachten. Nou, met het grootste keukenmes was dat zelfs een uitdaging. Ik denk dat de pompoen wel zo’n 5kg woog. Uiteindelijk heb ik hulptroepen ingeschakeld en met een hakmes ging het een stuk soepeler. Het was zoveel pompoen dat ik een deel kon bewaren voor een ander gerecht de dag erna.

Ik maakte een heerlijk kruidige pompoensoep, perfect voor de herfst, winter. Het voordeel van de blauwe pompoen is dat hij niet geschild hoeft te worden. Bonus! De schil wordt zacht tijdens het koken en als je de pompoen daarna pureert tot soep merk je niets van de schil. Terwijl je wel de gezondheidsvoordelen meepakt. Want pompoenen zijn behalve rijk aan vitamine A en E, vooral carotenen-bommetjes. Carotenen zijn fytonutriënten (plantenstoffen) die de pompoen z’n oranje kleur geven. Het zijn krachtige anti-oxidanten. En die kunnen we goed gebruiken, want die gaan de vrije radicalen die we binnen krijgen te lijf. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die we bijvoorbeeld via voeding of luchtvervuiling binnen krijgen.

Mijn kruidige pompoensoep vulde ik met quinoa voor de eiwitten, zodat het een echte maaltijdsoep is. Ik heb expres niet zoveel bouillon gebruikt waardoor de soep lekker dik en geconcentreerd met groenten is. Dat eet een stuk makkelijker met kleine kinderen en is dus ook gezonder, want je vult jezelf vooral met groenten en minder met water. Als je de soep te dik vindt voeg je zelf nog wat extra water of bouillon toe. Omdat ik dus zo’n reuze pompoen had zijn de ingrediënten voor 10 personen, maar je kunt het natuurlijk altijd halveren :).

Ingrediënten

voor 10 personen

  • 3kg pompoen
  • 1 oranje paprika
  • 3 stengels bleekselderij
  • 3 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 1 zakje santen (of gebruik kokosmelk)
  • 100gr quinoa
  • 2 tl komijn
  • 2 tl korianderzaad
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl citroengras
  • optioneel: paar takjes peterselie
  • optioneel: handje pompoenpitten

Bereiding

  1. Pompoen slachten. Daarna paprika, bleekselderij, uien, knoflook en gember fijnsnijden.
  2. Zet een grote soeppan op het vuur met de bouillon en doe hierin de gesneden groenten, inclusief knoflook en gember. Voeg ook de specerijen toe: komijn, koriander, kurkuma en citroengras.
  3. Laat de soep een half uur zachtjes koken tot de groenten zacht zijn.
  4. Daarna kun je de soep pureren met een staafmixer.
  5. Voeg de quinoa toe en laat nog 15 a 20 minuten koken. Op het laatst voeg je de santen toe tot het gesmolten is.
  6. Garneer met pompoenpitten en peterselie: eet smakelijk!