Kerststol: suikervrij en glutenvrij

Zo vlak voor de kerst deel ik een gezond kerstrecept, namelijk kerststol: suikervrij en glutenvrij. De feestdagen staan bekend om gezelligheid en lekker eten. En ja, helaas is dat eten meestal niet zo gezond. Voor een keertje kan dat zeker geen kwaad. Maar vaak eten we toch gedurende een aantal weken teveel zout, zoet en vet. Je zet daarmee je weerstand flink onder druk. En juist in de wintermaanden loop je dan zo weer een verkoudheid op.

Wil je de schade zoveel mogelijk beperken? Bak dan je eigen lekkers, zoals deze kerststol. Dan bepaal je zelf hoeveel suiker, vet en zout je eet. Zorg daarnaast voor je dagelijkse pond groenten, ook tijdens de feestmaand. Dan kan je weerstand best tegen een stootje.

Glutenvrij voor blije darmen

Deze kerststol is glutenvrij, omdat gluten vaak voor problemen zorgen bij darmklachten. Ik heb daarom gebruik gemaakt van havermeel en amandelmeel. Havermeel maak je eenvoudig door havermout te mixen in de blender. In de winkel kun je glutenvrije havermout kopen. Dan weet je zeker dat er geen verdwaalde gluut te vinden is in je havermout, want het wordt vaak verwerkt in een fabriek die niet glutenvrij is. Als je geen coeliakie doet is gewone havermout vaak voldoende om een opgeblazen buik te voorkomen.

Tip: bak deze kerststol samen met je kinderen tijdens de kerstvakantie.

Vergelijkbare recepten:

Ingrediënten

voor 8 personen

Deeg:

  • 150gr havermeel
  • 150gr amandelmeel
  • 100gr kokosolie
  • 100gr rozijnen
  • 100gr gedroogde cranberries
  • 2 rijpe bananen
  • 1tl bakingsoda
  • 1 scheutje azijn of citroensap

 

Amandelspijs:

  • 100gr amandelmeel
  • 50ml ahornsiroop
  • 1 citroen

 

Topping:

  • 50gr geschaafde amandelen

Bereiding

Bereidingstijd: 30 minuten | wachttijd: 45 minuten

  1. Oven voorverwarmen op 175 graden. Laat de rozijnen en cranberries wellen in water.
  2. Maak eerst je amandelspijs. Rasp de schil van de citroen. Doe dit samen met 100 gram amandelmeel, de ahornsiroop en het sap van een halve citroen in een grote kom. Roer tot je een plakkerig mengsel hebt. Rol er een mooie langwerpige staaf van. Dit gaat handig met bakpapier. Bewaar het even in de koelkast.
  3. Smelt de kokosolie en pureer de banaan. Roer beide goed door elkaar met een scheutje azijn of citroensap. Meng daarna in een andere kom de droge ingrediënten voor je deeg: amandelmeel, havermeel en bakingsoda.
  4. Voeg nu de natte en droge ingrediënten bij elkaar en meng tot je een samenhangend deeg krijgt. Als het nog iets te nat is voeg je nog wat extra meel toe. Is het te droog doe er dan een scheutje water bij. Meng tot slot de rozijnen en cranberries er doorheen.
  5. Pak een kleine ovenschaal en een bakpapiertje. Bedek de bodem met de helft van het deeg voor je kerststol. Leg daarna de amandelspijsrol in het midden en druk het een beetje in het deeg. Doe daarna de rest van het deeg erbovenop. Zorg ervoor dat al het spijs goed bedekt is.
  6. Bestrooi het deeg daarna met amandelschaafsel en zet in de oven voor 45 minuten. Controleer met een satéprikker of je kerststol gaar is. Steek deze in het deeg en als hij schoon is is je kerststol klaar. Gezellige kerst!