Vandaag een eenvoudig ontbijtje: havermout uit de oven met blauwe bessen. Je roert simpelweg de ingrediënten door elkaar en de oven doet de rest. Dan kun je in de tussentijd douchen, je kinderen uit bed halen of een rondje hardlopen :).

Havermout is een van mijn favoriete ingrediënten voor het ontbijt. Het is heel veelzijdig, enorm voedzaam en glutenvrij, dus voor de meeste darmen goed verdraagbaar. Daarbij is havermout rijk aan vitaminen en mineralen als mangaan, magnesium en ijzer. En het bevat vele antioxidanten, waaronder avenanthramiden die je vrijwel alleen in haver vindt. Avenanthramiden kunnen de bloeddruk verlagen en hebben en anti-ontstekingseffect. Dat laatste kunnen we goed gebruiken in ons drukke leven, want stress werkt ontstekingsbevorderend.

En nog een voordeel voor de darmen: ze bevorderen de groei van goede darmbacteriën. Havermout is daarnaast rijk aan bètaglucaan, een oplosbare vezel die de stoelgang bevordert. Mocht je regelmatig last hebben van obstipatie dan doet een dagelijks ritueel van 2 eetlepels haverzemelen vaak wonderen. Roer het door je yoghurt of door een soepje. Zorgt meteen voor een goed verzadigd gevoel. Of maak lekker havermout uit de oven met blauwe bessen :).

Ingrediënten

voor 4 personen

 • 600ml plantaardige melk of (kokos)water
 • 300gr havermout
 • 300gr blauwe bessen
 • 4tl kaneel
 • 1 vanillestokje
 • 1 handje amandelschaafsel

Bereiding

voorbereidingstijd: 5 minuten | wachttijd: 30 minuten

 1. Oven voorverwarmen op 175 graden.
 2. Snij het vanillestokje open en schraap de zwarte vanillezaadjes eruit. Doe het in een grote kom samen met de havermout, kaneel en melk of water. Roer het even goed door tot er een samenhangend geheel ontstaat.
 3. Roer de blauwe bessen erdoorheen. Bewaar er een paar om overheen te strooien.
 4. Giet het in een ingevette ovenschaal en bestrooi met wat blauwe bessen en amandelschaafsel.
 5. Zet de schaal in de oven voor 30 minuten.
 6. Serveer de havermout uit de oven warm met eventueel nog wat extra fruit.