Groentenasi met notensaus
Een favoriet recept van mij is groentenasi met notensaus. Het is een plantaardige en gezonde variant op de doorsnee nasi van rijst met pindasaus en minstens zo lekker. Er gaat in totaal zeker zo’n 3 kilo groenten doorheen, waarmee je lekker veel verschillende groenten binnenkrijgt, een vitaminebommetje dus.
Gezonde ongebrande noten
Ongebrande noten zijn een stuk gezonder dan pinda’s. Noten en pinda’s zijn rijk aan vetten. Daar is helemaal niets mis mee, maar pinda’s bevatten voornamelijk omega 6 vetzuren. En die krijgen we al in ruime hoeveelheden binnen. Dit in tegenstelling tot omega 3 vetzuren die we vaak te weinig binnenkrijgen. Omega 6 vetzuren bevorderen ontstekingen, terwijl omega 3 ontstekingen remt. Noten, zoals pistache, cashew-, pecan- en paranoten bevatten aardig wat omega 3. De noot met de meeste omega 3 is de walnoot. Daarnaast kun je noten ongebrand kopen en pinda’s meestal niet. Dat betekent dat een deel van de voedingswaarde al verloren is gegaan.
Notensaus maken
Zelf maak ik altijd een dubbele hoeveelheid van de notensaus. De helft gaat dan de vriezer in, zodat ik de volgende keer als ik nasi maak lekker snel klaar ben. Omdat de noten ongebrand zijn blijft de kleur van de notensaus wel een beetje pips. De sojasaus geeft de notensaus wel iets meer kleur, maar vanwege de hoeveelheid zout wil je daar niet teveel van gebruiken. Hou je van pittig? Gebruik dan een extra peper. Met kinderen is dat meestal geen aanrader dus ik hou het bij een klein pepertje, de kokosroom neutraliseert het grotendeels weer.
Kruidenmix voor nasi
Ik heb er mijn favoriete kruidenmix voor nasi bijgezet. Serveer de groentenasi met wat jij lekker vindt, zoals komkommer en cassavechips. Of bak er een banaantje bij. Zelf vind ik zure groenten erbij ook heerlijk, zoals augurk, een zilveruitje of atjar.
Ingrediƫnten
voor 6 personen
Groentenasi:
- 1200gr bloemkool- of broccolirijst
- 250gr champignons
- 200gr peultjes
- 2 grote winterpenen
- 2 rode paprika’s
- 2 tenen knoflook
- 1 Chinese kool
- 1 paksoi
- 1 prei
- 1 stukje gember
- 4el sojasaus
- 4tl nasikruiden
Notensaus:
- 250gr rauwe ongebrande noten
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 rode peper
- 1 stukje gember
- 0,5 limoen
- 0,5 zakje santen of 100ml kokosroom
- 500ml water
Nasikruiden:
- 2tl knoflookpoeder
- 2tl laos
- 1tl korianderzaad (ketoembar)
- 1tl komijn (djinten)
- 1tl kurkuma (koenjit)
- 1tl citroengras (sereh)
- 1tl chilipoeder
Bereiding
voorbereidingstijd: 20 minuten | bereiding: 40 minuten
Voorbereiding:
- Laat de noten weken in water.
Maak de groentenasi:
- Snij de prei, knoflook, gember en champignons fijn. Doe ze in een grote wok en bak ze tot de champignons slinken.
- Rasp intussen de winterpeen, snij de paprika’s en halveer de peultjes. Bak dit 5 minuten mee in de wok.
- Snij dan ook de Chinese kool en paksoi in stukken en doe het in de wok.
- Na 5 minuten voeg je de bloemkool- of broccolirijst toe aan de wok. Dan doe je sojasaus en nasikruiden erbij en draai je er een lekkere groentenasi van.
Voor de notensaus:
- Hak de ui, peper, gember en knoflook fijn en bak dit op een laag vuurtje voor een paar minuten.
- Mix de noten met 500ml vers water in een keukenmachine. Doe de notenmix in het pannetje samen met de santen en het sap van de limoen.
- Laat het geheel aan de kook komen. Voeg indien gewenst nog wat extra water toe.