Groene linzensoep met groene bladgroenten

Een variatie op de linzensoep die ik eerder deelde is deze groene linzensoep met groene bladgroenten. Groene bladgroenten kunnen we goed gebruiken, want ze bevatten veel antioxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam neutraliseren. Vrije radicalen zijn stoffen uit bijvoorbeeld voeding die onze weefsels en lichaamscellen kunnen beschadigen. Groene bladgroenten zijn ook een bron van vitaminen en mineralen. Veel groene bladgroenten bevatten omega 3 ALA en diverse fytonutriënten (plantenstoffen met geneeskrachtige werking), met ontstekingsremmende eigenschappen. Boerenkool staat qua voedingswaarde op nummer 1 van de groene bladgroenten en wordt daarom ook wel eens een superfood genoemd. In dit recept heb ik daarom boerenkool gebruikt en paksoi. Maar voel je vrij om te variëren met andere bladgroenten, zoals spinazie of Chinese kool.

Groene curry

Ik breng deze groene linzensoep op smaak met groene curry en kokossanten. Ook voeg ik er 2 limoen- en salamblaadjes aan toe. Dit zijn lekkere smaakmakers, al vind je die meestal niet in de supermarkt. Bij een goede toko liggen ze wel. Je koopt dan een zakje met deze bladeren die je in de vriezer bewaart en waar je enorm lang plezier van hebt. Dus een keertje stoppen bij de toko is dat zeker waard.

Zeewier in groene linzensoep

Ook voeg ik aan deze soep een beetje gedroogd zeewier toe. Gedroogde hiziki is bijvoorbeeld heel geschikt. Vaak vind je gedroogd zeewier bij een natuurwinkel of anders online. We zijn in Nederland nog niet zo gewend om zeewier te eten, al kan ik het iedereen aanbevelen vanwege de voedingswaarde. Zo is zeewier een mooie jodiumbron, een essentieel mineraal voor onze schildklierwerking waarvan het best lastig is om genoeg binnen te krijgen. Zeker als je niet zoveel ‘gewoon’ brood eet. Zeewier heeft altijd een ziltige smaak, dus in soepen, zoals deze groene linzensoep, is het meteen een mooie smaakmaker. En als je niet zo van zeewier houdt is het ook juist een mooie manier om de smaak te verbloemen, want je proeft het verder niet.

Ingrediënten

voor 6 personen

  • 500gr groene linzen
  • 150gr boerenkool
  • 2 paksoi
  • 2 courgette
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 gele paprika
  • 1 stukje gember
  • 1 bosje verse koriander
  • 1 zakje santen (of kokosroom)
  • 2el groene curry
  • Optioneel: 2 limoenblaadjes
  • Optioneel: 2 salamblaadjes (Indonesisch laurier)
  • Optioneel: 1el gedroogd zeewier

Bereiding

voorbereidingstijd: 20 minuten | bereiding: 15 minuten in snelkookpan, 8u in slowcooker op stand low of 30 minuten in pan

  1. Snij de paksoi, paprika, courgette, boerenkool, ui, knoflook en gember fijn. Spoel de groene linzen af onder stromend water in een vergiet.
  2. Doe de curry, santen, ui, knoflook, gember, zeewier, limoen- en salamblaadjes in een grote pan, of in de snelkookpan of slowcooker als je die hebt. Voeg er anderhalve liter water aan toe.
  3. Doe de gesneden groenten erbovenop: paksoi, paprika, courgette en boerenkool, samen met de groene linzen.
  4. Roer alles goed om en laat het 15 minuten koken in de snelkookpan of een half uur in een gewone pan. In een slowcooker zet je de pan 8 uur aan op stand low. De soep is klaar als de linzen zacht zijn en (bijna) uit elkaar vallen.
  5. Pureer de soep even kort met een staafmixer, zo’n 10 tot 15 seconden. Je wilt je soep niet glad pureren. De textuur zit tussen glad en grof in, zodat je soep lekker gevuld blijft.
  6. Serveer met een paar verse blaadjes koriander.