Gele linzensoep met gele groenten

Een variatie op de linzensoep die ik eerder deelde is deze gele linzensoep met gele groenten. Groenten zijn er in alle soorten en maten en ook in alle kleuren van de regenboog. Ze hebben allemaal hun eigen gezondheidsvoordelen, dus varieer zoveel mogelijk. Met deze linzensoep staan de gele groenten centraal. Door gele curry, kokosroom en gele citroen toe te voegen is de soep rijk van smaak en heerlijk romig. Deze soep is zo lekker, hij kan het hele jaar door gegeten worden. Als je bepaalde groenten niet kunt vinden, kun je deze altijd vervangen door een andere gele groente. Het maakt niet zoveel uit in welke verhouding je de groenten gebruikt. Leef je uit en varieer er dus lekker op los.

Gele groenten rijk aan kalium

Gele groenten zijn rijk aan kalium. Dit mineraal regelt samen met chloride en natrium de vochtbalans en bloeddruk in je lichaam. Het verlaagt de bloeddruk bij mensen met een hoge bloeddruk. Tijdens het koken verliest je groente zo’n 30% van de kalium, doordat het mineraal in water oplosbaar is. Dit voorkom je door je groenten te bakken, stoven of stomen. Bij soep blijft het kalium ook bewaard. Kalium zit het in veel voedingsmiddelen. Behalve in gele groenten zit het ook volop in noten. Ook linzen zijn rijke aan kaliumbron.

Luteïne beschermt tegen blauw licht

Gele groenten, zoals gele pompoen, gele bieten en gele wortelen zijn rijk aan de plantenstoffen luteïne en zeaxanthine. Deze stoffen beschermen ons netvlies tegen oxidatieve schade, veroorzaakt door UV-licht en blauw licht.* Vandaag de dag worden we steeds meer blootgesteld aan deze lichtvormen. Belangrijk dus om genoeg van deze stoffen binnen te krijgen voor gezonde ogen.

Vergelijkbaar recept:

 

*Bron: Natuurdiëtisten

Ingrediënten

voor 6 personen

  • 500gr gele linzen
  • 500gr gele wortels
  • 2 kleine gele pompoenen
  • 2 gele bieten
  • 2 gele paprika’s
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 gele courgette
  • 1 citroen
  • 1 stukje gember
  • 1 bosje verse koriander
  • 250ml kokosroom
  • 2el gele curry
  • 1el kokosolie

Bereiding

voorbereidingstijd: 20 minuten | bereiding: 30 minuten

  1. Snij de paprika, ui, knoflook en gember in stukken en bak met wat kokosolie een paar minuutjes tot het zacht wordt.
  2. Voeg een liter water toe met de gele curry. Laat aan de kook komen.
  3. Schil ondertussen de bieten en pompoenen en snij in stukken. Snij ook de wortels en de courgette. Doe alle groenten in de pan.
  4. Spoel de linzen schoon en doe ze ook in de pan. Laat een half uur zachtjes koken tot alle groenten zacht zijn.
  5. Optioneel: met de staafmixer pureer je de soep een paar keer heel kort. Zo ontstaat een half gepureerde soep. Je kunt de soep ook glad mixen als je dat lekkerder vindt.
  6. Knijp de citroen uit boven de linzensoep en roer de kokosroom erdoor. Vind je de soep te dik? Voeg dan nog een glas water toe.
  7. Serveer met een paar verse blaadjes koriander.