Frambozentaart

Vandaag een gezonde en feestelijke frambozentaart geschikt voor de verjaardag van kleine kinderen: suikervrij, glutenvrij en zuivelvrij. Mijn zoontje werd afgelopen maand 2 jaar dus bedacht ik deze taart voor hem. Hij heeft er heerlijk van gesmikkeld na het uitblazen van de kaarsjes. En ook de volwassenen smulden mee :).

Frambozen

Frambozen zijn niet alleen heel lekker, ze zijn ook supergezond. Ze zijn rijk aan ellagitannines, een stof die tegen kanker, ontstekingen en virussen werkt. De stof raspberry ketone geeft de typische frambozengeur af en vermindert overgewicht en een vervette lever. Met deze weetjes smaakt de taart natuurlijk nog lekkerder ;).* Door het beslag van de taart gebruikte ik diepvriesframbozen. Voor de topping gebruik je het beste verse frambozen voor het mooiste resultaat.

Bananentaart met frambozen

De basis van de frambozentaart is eigenlijk gewoon een bananencake van havermout en rijpe bananen. Je gebruikt 2 bakvormen van zo’n 25 centimeter doorsnede, waardoor je de taarten kunt besmeren met 2 lagen frambozenjam.

Vergelijkbaar recept: bananenchocoladetaart

* Bron: A healthy life

Ingrediënten

voor 12 personen

Taart:

  • 500gr havermout
  • 250gr (diepvries) frambozen + 1 bakje verse frambozen
  • 200gr rozijnen
  • 8-10 rijpe bananen
  • 2el azijn
  • 2tl baking soda
  • 2tl kaneel
  • 1 scheut water

 

Frambozenjam:

  • 250gr (diepvries) frambozen
  • 2el chiazaad
  • 2el kokosbloesemsuiker

Bereiding

voorbereidingstijd: 15 minuten | wachttijd: 120 minuten | afwerkingstijd: 5 minuten

  1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
  2. Mix 8 bananen in een grote beslagkom. Mix er vervolgens de kaneel, azijn en baking soda met een scheut water doorheen. Daarna roer je de havermout en rozijnen erdoor en tot slot ook 250gram frambozen.
  3. Giet het beslag in 2 ronde taartvormen van ongeveer 25cm doorsnede. Plaats het in de oven voor 30 minuten. De cake is gaar als je er een satéprikker insteekt en je haalt ‘m er weer schoon uit. Als je net als ik maar 1 bakvorm hebt bak je ze achter elkaar.
  4. Mix 250 gram frambozen in een keukenmachine met het chiazaad en de kokosbloesemsuiker. Laat dit minimaal 2 uur in de koelkast staan om te koelen.
  5. Besmeer 1 van de taarten met de helft van de frambozenjam. Leg er de 2e taart op en besmeer deze ook met frambozenjam. Het mooiste is als deze een beetje over de zijkanten druipt. Versier met verse frambozen.