Quinoa en zeewier

Rode curry met sperziebonen en quinoa stond er vandaag op het menu. Met curry kun je alle kanten op. Eigenlijk kun je er alle groenten wel in kwijt. Ik maakte deze variant met quinoa, omdat quinoa rijk is aan eiwitten. Het bevat zelfs alle 9 essentiële aminozuren die we nodig hebben. Essentieel betekent dat we ze niet kunnen aanmaken en daarom uit onze voeding moeten halen. Aan de quinoa voegde ik wat zeewier toe. Gedroogd zeewier kun je in verschillende varianten kopen bij een natuurwinkel en is rijk aan jodium. Jodium is essentieel voor een goede schildklierwerking en veel mensen hebben daar een tekort van. Ik voeg dus graag een klein beetje zeewier toe aan mijn gerechten.

Sperziebonen en spitskool

Voor de groenten koos ik voor sperziebonen, wortelen, rode paprika en spitskool. Dit zorgt voor een mooi kleurrijk geheel op je bord. Hoe meer verschillende kleuren op je bord, hoe gezonder. Groenten en fruit met felle kleuren zijn rijk aan flavonoïden. Deze plantenstoffen hebben een sterke antioxidantwerking. Antioxidanten hebben we hard nodig voor een optimale gezondheid, omdat ze schadelijke stoffen kunnen elimineren. Spitskool smaakt heerlijk in curry, omdat het de smaak van curry goed opneemt.

Santen en limoenblaadjes

Ik doe bijna altijd een paar limoenblaadjes in mijn curry. Het heeft een heerlijk frisse smaak. Als je in de gelegenheid bent, kun je een zakje kopen bij een goede toko. Deze bewaar je in de vriezer en je kunt er zeker een jaar mee doen. Koop een curry zonder kunstmatige toevoegingen, zodat je zo natuurlijk mogelijk eet. Daarom kies ik ook altijd voor santen in plaats van kokosmelk. Santen is niets anders dan ingedikte compacte kokosmelk. Met kokend water erbij lost het op als kokosmelk. De voordelen van santen: het heeft minder verpakkingsmateriaal nodig, dus beter voor het milieu. Het bevat geen kunstmatige toevoegingen en is relatief goedkoper dan een blikje kokosmelk. Wat wil je nog meer?

Ingrediënten

voor 6 personen

  • 1200gr sperziebonen
  • 500gr winterpeen
  • 200gr quinoa
  • 2 paprika’s
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 zakjes santen (of 1 blikje kokosmelk)
  • 2el rode curry
  • 1 spitskool
  • 1 stukje gember
  • 1el zeewier (optioneel)
  • 2 limoenblaadjes (optioneel)
  • 1 limoen (optioneel)
  • 1 bosje koriander (optioneel)

Bereiding

voorbereidingstijd: 10 minuten | bereiding: 30 minuten

  1. Snij de spitskool, wortelen, paprika, ui, knoflook en gember fijn.
  2. Doe ze in een grote braadpan en breng met een halve liter water aan de kook. Voeg er de santen, limoenblaadjes en curry aan toe, zodat de groenten deze smaken op kunnen nemen.
  3. Zodra het kookt draai je het vuur helemaal laag. Leg er de sperziebonen bovenop zodat deze gaar kunnen stomen in ongeveer een half uurtje.
  4. Kook de quinoa volgens gebruiksaanwijzing samen met het zeewier. Voeg wat extra water toe, omdat het gedroogde zeewier water zal opnemen.
  5. Knijp de limoen boven de curry uit en roer alles goed door.
  6. Serveer de curry met een schep quinoa en koriander.

Tip: hou je van pittig? Voeg dan wat extra curry toe of een pepertje.