Couscoussalade met rode biet
Vandaag heb ik weer een gezond lunchrecept voor jullie: couscoussalade met rode biet. Het is een heerlijke salade die enorm vult en boordevol groenten zit. Zo kom je dus snel aan je pond groenten per dag.
Kikkererwtencouscous
Couscous wordt meestal gemaakt van tarwe. Dit heeft als nadeel dat er veel gluten inzitten die de darmwand beschadigen. Veel mensen met darmproblemen verdragen de gluten uit tarwe niet. Gluten kunnen de darmwand beschadigen en zorgen zo voor een lekke darm, met als gevolg dat ongewenste stoffen het lichaam in komen. Dit zorgt voor een ontstekingsreactie in je lijf. Ook peulvruchten kunnen de darmwand beschadigen door de aanwezige lectines. Daarom is het verstandig om peulvruchten niet dagelijks op het menu te zetten. En vooral af te wisselen. Veel darmen verdragen peulvruchten beter dan gluten, dus vandaar dat ik in dit recept kikkererwtencouscous heb gebruikt. Door er voor de helft broccolirijst aan toe te voegen wordt de couscous nog gezonder.
Rode biet en rucola
Rode bieten danken hun rode kleur aan de kleurstof betanine. Deze kleurstof heeft allerlei gezondheidsvoordelen. Zo is er een studie waaruit blijkt dat betanine ontstekingsremmend kan werken. Dat is goed nieuws voor iedereen die met (laaggradige) ontstekingen kampt. Veel mensen met darmklachten hebben ook te maken met ontstekingen, al zijn ze zich daar vaak niet van bewust. Rode bieten mogen dus vaker op het menu.
Het zoete van rode biet combineert goed met het bittere van rucola. Deze salade kun je jaarrond eten, want de ingrediƫnten kun je het hele jaar in de supermarkt vinden. In de zomer smaakt het heerlijk als lunch of hoofdgerecht en in andere jaargetijden kan het prima als lunchgerecht.
Vergelijkbaar recept:
*Bron: A healthy life
Ingrediƫnten
voor 6 personen
- 1500gr gekookte bieten
- 400gr broccolirijst
- 250gr kikkererwtencouscous
- 250gr groene olijven
- 200gr (vegan) feta
- 100gr rucola
- 100gr kappertjes
- 2 bosjes verse dille
- citroensap
- extra vierge olijfolie
- zwarte peper
Bereiding
bereidingstijd: 20 minuten
- Bak de broccolirijst enkele minuten tot het zacht is
- Bereid de couscous volgens de verpakking.
- Breng de couscous op smaak door een flinke scheut olijfolie, citroensap, zwarte peper en fijngehakte dille toe te voegen. De basis voor je salade staat nu.
- Halveer de olijven en voeg ze toe aan de salade samen met de kappertjes en gebakken broccolirijst. Roer alles goed door elkaar.
- Snij de afgekoelde gekookte bieten in blokjes en roer die losjes door de salade.
- Pak de borden en leg onderop de rucola. Schep de couscoussalade met rode biet er bovenop. Garneer met (vegan) fetakaas.