Voorbereidingen voor coloscopie

De voorbereidingen zijn in volle gang. Morgen sta ik voor een coloscopie op de planning in het AMC ziekenhuis. Dat betekent dat een MDL-arts mijn darm van binnen gaat bekijken om te zien of het er allemaal net zo gezond uitziet als ik me voel. En of het overeenkomt met de meest recente bloed- en monsteruitslagen. Tijdens mijn laatste infuus van 20 november 2020 is er bloed afgenomen en heb ik ontlasting ingeleverd. De uitslag kreeg ik een week later: heel positief. De calpro-waarde (calprotectine) was dit keer 6, afgelopen zomer 8 en alles onder de 50 wordt kennelijk als gezond of ontstekingsvrij beschouwd. Ik zit dus lekker aan de safe side. En daar ben ik heel trots op, want dat komt natuurlijk door mijn gezonde leefstijl :). En als mijn darm er van binnen net zo gezond uitziet als ik mij voel dan mag ik stoppen met de Remicade-infusen :).

Terug naar de voorbereidingen. Wat houdt het in? De bedoeling is dat je darmen schoon en leeg zijn voor het onderzoek. Hoe gaat dat in z’n werk?

1. Door de Corona-teststraat

De afgelopen dagen merk ik bij het opstaan een licht snotneusje. De rest van de dag verdwijnt hij weer dus ik een neusverkoudheid kan het niet genoemd worden. Toch twijfel je soms: wat als het toch Corona is? Wat als ik daarmee anderen in gevaar breng? Of: wat als het doorzet en het onderzoek kan straks niet doorgaan? Dan heb ik alle voorbereidingen voor niets gedaan. Om niets aan het toeval over te laten besluit ik een Corona test te doen. Zaterdagochtend maak ik een afspraak voor zaterdagmiddag in mijn eigen woonplaats. Ik kan er lekker op de fiets naar toe. Het is weer lekker strak georganiseerd, dus binnen 5 minuten sta ik weer buiten. Dezelfde nacht nog krijg ik de uitslag per mail: negatief. Mooi, ik kan door naar de volgende ronde.

2. Vezelbeperkt dieet: smullen hoor

De 2 dagen voor het onderzoek mag ik geen (of bijna geen) vezels meer eten. Waar zitten vezels in? Nou eigenlijk in alle plantaardige koolhydraatrijke voeding. En dus ook in alles wat gezond is, want vezels zijn nou eenmaal supergezond voor je darmen. Zonder vezels geen gezond microbioom (de bacteriƫn in de dikke darm) en geen gezonde stoelgang. Dus dat betekent geen (rauwe) groente, geen fruit, geen volkoren granen, geen noten, geen zaden en geen peulvruchten. Wat dan wel? Nou als je dan toch een beetje gezond wil eten: rijpe geschilde bananen, appels en peren. En gaar gekookte groenten met weinig vezels, zoals bloemkool, bietjes en wortels. En dan gekookte piepers erbij.

Voor iemand die gezond en natuurlijk eet is dit dus wel een beetje afzien. Wat ook mag: witte rijst, witte pasta, wit brood en alle dierlijke producten als vis, kip eieren en zuivel. Ik kies voor een maaltijd van vis en aardappelen met op dag 1 wortelen en dag 2 bloemkool. Dat vinden de kinderen ook erg lekker dus dat is dan alvast mooi meegenomen.

Het ontbijt doe ik met yoghurt, bananen en zelfgemaakte stoofperen en appelmoes. En met de lunch nog maar een keer wat appelmoes en Griekse yoghurt. Lekker vet, dus dat vult. Normaal gesproken eet ik geen koeienzuivel, maar ik vond dat ik dat nu wel een keertje mocht zondigen. Normaal eet ik bij de lunch smoothies en salades, maar dat kan nu niet. En alleen maar witte boterhammen met kaas en appelstroop vind ik geen lunch. Die witte boterhammen eet ik alsnog, maar bevallen niet zo. Dus kies ik de dag erna ervoor de restjes wortels met aardappels van vorige dag op te eten. De laatste maaltijd op dag 2 is om 17:00 uur. Daarna mag er niets meer gegeten worden tot het onderzoek. Leuk vooruitzicht!

3. Bisacodyl: lekker pruttelen

Na dag 1 vezelarm eten neem ik ’s avonds 2 Bisacodyl tabletten in. Dat laxeert, maar gelukkig merk ik daar ’s nachts nog niets van. De dag erna begint het wel al wat te rommelen, maar sprintjes naar het toilet zijn nog niet aan de orde.

4. Moviprep: goor & goor part 1

Na dag 2 vezelarm eten bereid ik de toverdrank voor: 1 liter Moviprep. Wie dit heeft bedacht heeft het zelf nooit genomen, want het is echt te ranzig voor woorden. Zoet en zout door elkaar met een chemische citroensmaak waardoor je als gebruiker de illusie moet krijgen dat je aan een heerlijk zomerse cocktail zit. Het lijkt een beetje op ORS tegen uitdroging, ook al niet te zuipen. Ik heb me al meerdere keren in mijn leven voor moeten bereiden op zo’n onderzoek, dus ik weet wat me te wachten staat.

Ik krijg van de ziekenhuistoelichting 1,5uur de tijd om dit goedje naar binnen te werken: tussen 18:00 en 19:30 moet het erin zitten. Mijn tactiek: met de neus dicht een zo groot mogelijk glas in 1 teug leegdrinken. Met een rietje zodat het zo min mogelijk in je mond komt. De vorige keren begon ik hiervan echt te kokhalzen. Maar het laatste wat je wilt is dat je het niet binnenhoudt want dan mag je opnieuw beginnen. Of nog erger: het onderzoek kan niet doorgaan. Dat betekent elk kwartier een groot glas. Daarna je mond spoelen met water en een smintje om de smaak weg te werken. Iets echts eten om de smaak weg te krijgen mag niet meer. Gelukkig heb ik niets over smintjes gelezen. Lijkt me niet dat een smintje nog blijft hangen in de darm. Nadat de liter binnenzit nog 1,5 liter vloeistof drinken. Dat werden veel kopjes thee op de bank uit een grote mok. Daarna heb ik het gevoel dat mijn buik ontploft. Ik lijk wel 3 maanden zwanger. De krampen beginnen ook al en m’n buik voelt keihard aan. Ik neem een warme douche en kruip onder de deken.

5. Moviprep: goor & goor part 2

Nadat ik afgelopen nacht overleefd heb mag ik nog een keer aan de Moviprep. Wonderwel heb ik goed kunnen slapen vannacht en zat ik nog niet aan de wc gekluisterd. Dankzij mijn kinderen ben ik standaard om 6:00 uur wakker. Anders had ik mijn wekker moeten zetten voor deel 2 van de Moviprep. Tussen 6:30 en 7:30 mag ik nog een liter Goor & Goor naar binnen werken. Op de nuchtere maag is dit nog veel smakelijker, ahum. Als ook die binnen zit mag ik het volgende uur nog een liter drinken. Kopjes thee maar weer. Gelukkig mag ik ook nog aan de koffie, voor als het nog niet genoeg laxeerde, maar dat smaakt mij niet op de nuchtere maag.

En dan toekijken hoe de rest van het gezin aan het ontbijt gaat. Ik mag niets meer eten tot het onderzoek om 15:00 uur, dus dat wordt even doorbikkelen. Het laxeren is begonnen en ondanks dat ik goed heb geslapen voel ik mij niet zo. Ik heb hoofdpijn en het voelt of ik de hele nacht wakker ben geweest. Ik meld mij ziek op het werk en probeer tussen de toiletbezoekjes wat te relaxen. Ik voel me ondertussen ook aardig slap dus neem een paar keer een kopje bouillon. Voordat ik naar het ziekenhuis ga neem ik nog een warme douche om me iets kwieker te voelen. Daarna gaan we op pad!

toiletpapier
the good roll