Chocoladebananentaart

Mijn zoontjes werden pas geleden 4 en 2 jaar, dus tijd om te bakken. Ik vind het altijd een leuke uitdaging om een gezonde taart te bakken. Dus dat betekent een taart zonder suiker, zuivel en gluten en ook plantaardig. Daarmee wil ik mijn gasten inspireren dat lekker en gezond prima samengaan. Het werd een chocoladebananentaart en mijn zoontjes zijn er helemaal verzot op, want ik heb hem de afgelopen weken al een paar keer gemaakt om het recept te finetunen. Vandaag vond ik even tijd om het recept ook online te zetten, zodat ik jullie ook kan inspireren.

Bananen verlagen kans op hart- en vaataandoeningen

De basis voor deze chocoladebananentaart maak ik van bananen, cacao en boekweitmeel. Bananen zijn een goede zoetmaker en zorgen ervoor dat de taart een samenhangend geheel wordt. Kies daarom altijd voor rijpe bananen, want die zijn tot 20x zoeter dan groene bananen. Net als de meeste andere groenten en fruitsoorten zijn ook bananen rijk aan antioxidanten. Antioxidanten zijn plantenstoffen die schadelijke stoffen in het lichaam onschadelijk maken. In bananen zitten bijvoorbeeld catechines, die de kans op hart- en vaatziekten verlagen. Ook maken bananen melanine aan als het beschadigd raakt. Dit herken je aan de bruine kleur. Ook melanine is een krachtige antioxidant. Helemaal niet erg dus die bruine plekjes! *

Chocolade en banaan: een gouden combi

Chocolade en banaan vind ik echt een gouden combi. Het smaakt heerlijk samen en beide zijn heel gezond. Kies wel altijd voor een extra pure chocoladevariant, met minimaal 75% cacao. Hierin zit meer cacao dan suiker. Bij melkchocolade is dat andersom, helaas. Zelf heb ik een reep van 85% cacao gebruikt, omdat dan de chocoladesmaak nog meer tot zijn recht komt. Je kunt ook kiezen voor plantaardige chocolade, waarbij er geen melk of melkproducten worden gebruikt. Een voorbeeld zijn de vegan chocoladerepen van Alter Eco die je bij AH kunt verkrijgen.

Tip: het makkelijkst is om de taart een dag van tevoren te maken omdat het helemaal moet afkoelen om de chocolade te laten stollen. Dat gebeurt dan mooi ’s nachts in de koelkast als jij je schoonheidsslaapje doet. De dag erna hoef je de chocoladebananentaart alleen nog maar te versieren met banaan en cacao.

* Bron: A healthy life

Ingrediënten

voor 12 personen

 • 300gr boekweitmeel
 • 200gr pure (vegan) chocolade (minimaal 75%)
 • 150gr gedroogde cranberries
 • 100gr cacao
 • 8 rijpe bananen + 1 extra ter garnering
 • 2el azijn
 • 2tl baking soda

Bereiding

voorbereidingstijd: 15 minuten | wachttijd: 240 minuten | afwerkingstijd: 5 min

 1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
 2. Mix 8 bananen in een grote beslagkom. Mix er daarna de azijn, baking soda en cacao doorheen. Daarna kun je de boekweitmeel doorheen roeren en tot slot de  cranberries.
 3. Giet het beslag in een ronde taartvorm van ongeveer 30cm doorsnede. Plaats het in de oven voor 45 minuten. De cake is gaar als je er een satéprikker insteekt en je haalt ‘m er weer schoon uit. Laat de taart minimaal een uur afkoelen.
 4. Rasp 20 gram van de chocolade met een dunschiller en houd dit apart. Smelt de rest au bain marie. Haal de taart uit de vorm en leg hem met de onderkant naar boven. Giet de gesmolten chocolade over de taart en laat het helemaal afkoelen in de koelkast, zodat de chocolade weer stolt.
 5. Haal de taart uit de koelkast en versier met plakjes banaan en de geraspte chocolade. Het feest kan beginnen!