Chocolade bietencake

Mijn eerste chocoladecake van bieten maakte ik jaren geleden al eens voor mijn collega’s toen ik jarig was. Ik zei er niet bij dat het van bieten gemaakt was, want ik was benieuwd naar de reactie. En wilde voorkomen dat niemand het wilde proeven, haha. Nou, iedereen vond het hartstikke lekker. Door de bieten krijgt het een lekkere smeu├»ge structuur. Een gouden formule dus. Het was nog uit de tijd dat ik suiker gebruikte, maar dat doe ik nu niet meer. Dus ik probeerde een nieuwe receptuur.

De suiker in de chocolade bietencake verving ik door dadels. Ook is de cake nu glutenvrij en vrij van dierlijke producten. En wat zit er dan wel in? Een pond bieten en cacao. Een mooie manier om weer wat extra groenten binnen te krijgen. Ook voor de kinderen, want om die genoeg groenten te laten eten is vaak elke dag weer een uitdaging.

Magnesium in cacao

Cacao is enorm rijk aan voedingsstoffen en wordt daarom ook wel eens een superfood genoemd. Het is een van de rijkste producten aan magnesium, een belangrijk mineraal waar veel mensen te weinig van binnenkrijgen. Magnesium wordt ook wel het ontspanningsmineraal genoemd, het helpt het lichaam ontspannen in tijden van stress. De cranberries geven de chocolade bietencake een friszoete twist.

Ingredi├źnten

voor 10 personen

  • 500gr gekookte bieten
  • 150gr cacao
  • 100gr boekweitmeel
  • 100gr dadels
  • 150gr gedroogde cranberries
  • 4el gebroken lijnzaad
  • 1el azijn
  • 1tl baking soda
  • 200ml water of bietenkookvocht
  • 2tl geraspte kokos (optioneel)

Bereiding

voorbereidingstijd: 15 minuten | wachttijd: 60 minuten

  1. Oven voorverwarmen op 175 graden.
  2. De gekookte bieten fijnmalen in de blender, samen met de dadels, azijn en het kookvocht of water.
  3. Voeg daarna baking soda, lijnzaad en cacao toe en tot slot het boekweitmeel tot je een mooi egaal beslag hebt.
  4. Roer er als laatste de cranberries doorheen.
  5. Giet het beslag in een ingevette ovenschaal en plaats het in de oven voor 60 minuten.
  6. Laat de chocolade bietencake afkoelen. Bestrooi met wat geraspte kokos en wat extra cranberries. Snij maar aan!