Gisteren maakte ik een eenvoudige stamppot van groenten. De kinderen vinden het heerlijk, waarschijnlijk omdat het zo makkelijk eet. Het is snel gemaakt, supergezond en je kunt er lekker mee variëren. Win-win-win, dus stamppot staat bij ons wekelijks op het menu.
De aardappelen laat ik achterwege, want gekookte aardappelen laten je bloedsuikerspiegel (te) snel stijgen. Daarnaast vallen aardappelen onder de nachtschadefamilie wat niet iedereen altijd even goed verdraagt. De piepers zijn makkelijk te vervangen door knollen of andere groenten, denk aan koolrabi, knolselderij of wortels.
Daarnaast zijn groenten enorm voedzaam, ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en fytonutriënten. En ze bevatten veel meer vezels, waardoor ze je bloedsuikerspiegel nauwelijks beïnvloeden. De voedingswaarde blijft het best behouden door je groenten te stomen. Hiervoor zijn geen dure ovens of pannen nodig. Gewoon een eenvoudig stoommandje onderin een grote pan werkt prima. Houd er wel rekening mee dat het iets langer duurt voor je groenten gaar zijn.
De broccoli-knolselerijstamppot verrijkte ik met een paddenstoelensaus voor de eiwitten. Net als groenten zijn ze rijk aan vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Er worden steeds meer geneeskrachtige eigenschappen toegekend aan paddenstoelen. Zo versterken ze je immuunsysteem door onder andere griep en andere virussen te bestrijden. Van shiitakes is inmiddels bekend dat ze een tumorwerende werking hebben. Paddenstoelen mogen dus wekelijks op je menu staan, het liefst een mix van verschillende soorten, en vooral shiitakes.
Ingrediënten
voor 6 personen
Stamppot:
- 1,5 kg broccoli
- 1 kg knolselderij
- 500gr winterpeen
Paddenstoelensaus:
- 800 gr paddenstoelenmix
- 15 gr gedroogde paddenstoelen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 300ml groentebouillon
- 2tl tijm
- peper
- 200ml plantaardige room (optioneel)
Bereiding
bereidingstijd: 15 minuten | wachttijd: 30 minuten
- Wel de gedroogde paddenstoelen in heet water.
- Knolselderij, broccoli en wortelen in grove stukken snijden en 30 minuten stomen in een grote pan met een klein laagje water.
- Ondertussen de ui, knoflook en alle paddenstoelen snijden.
- Zet een pan met olie op het vuur en bak de champignons als eerste 5 minuten met de ui, knoflook, tijm en peper. Voeg als de champignons geslonken zijn de andere paddenstoelen toe en bak nog 2 minuten mee.
- Dan de bouillon erbij schenken en kort aan de kook brengen. Voeg ook de gewelde paddenstoelen toe, inclusief het weekvocht.
- Daarna kun je het paddenstoelenmengsel kort pureren. Voor het lekkerste resultaat mix je de saus niet glad, maar laat je een deel van de paddenstoelen intact. Optioneel kun je plantaardige room toevoegen voor een romige saus.
- Controleer of de groenten gaar zijn, giet ze daarna af. Verwijder het stoommandje en stampen je stamppot.
- Maak een kuiltje in de stamppot voor je paddenstoelensaus en smullen maar.