Brandnetelsoep met witte asperges

Het is nog steeds volop aspergetijd, daarom vandaag een recept voor aspergesoep. En geen gewone aspergesoep, het werd een brandnetelsoep met asperges. In deze tijd van het jaar groeien de brandnetels overal volop. Veel mensen gaan er met een grote boog omheen, omdat ze prikken. Dat is ook een logische reactie. En wist je al dat dit stekelige onkruidje heel gezond is? Daarbij is het ontzettend leuk om een tasje vol te plukken zo uit de natuur. Het geeft meer voldoening dan je winkelmandje volgooien in de supermarkt. Neem wel je handschoenen mee :).

De medicinale superkracht van brandnetels

Waarom zijn brandnetels zo gezond? Ze zijn enorm rijk aan vele vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Ze bevatten zoveel gezonde voedingsstoffen dat ze in het oude Egypte al gebruikt werden om hun medicinale werking, zoals tegen artritis en lage rugpijn. Wetenschap toont aan dat het ontstekingen, hooikoortsklachten en symptomen van een vergrote prostaat kan verminderen. Daarnaast zou het ook de bloeddruk verlagen en bloedsuiker stabiliseren. * Best bijzonder voor een bosje onkruid, toch? Overigens bevatten de jonge brandnetelbladeren bovenin meer krachtige voedingsstoffen dan de wat oudere bladeren onderaan. Dus doe daar je voordeel mee als je gaat wildplukken.

Wassen, koken, pureren, klaar

Deze brandnetelsoep met asperges is supersimpel en heel snel gemaakt. Je doet alle ingrediënten in een pan even kort koken, pureren en klaar.

 

*Bron: A healthy life

Ingrediënten

voor 4 personen

 • 1kg witte asperges
 • 10 brandnetels
 • 2 uien
 • 2 tenen knoflook
 • 500ml groentebouillon
 • 200ml plantaardige room
 • Peper & Himalayazout uit de molen

Bereiding

voorbereidingstijd: 10 minuten | bereidingstijd: 20 minuten

 1. Haal de bladeren van de brandnetels en was ze goed. Gebruik huishoudhandschoenen. Doe de bladeren in een soeppan.
 2. Was ook de asperges. Verwijder de uiteinden en schil ze met een dunschiller. Snijd ze in grove stukken. Snij de ui en knoflook in grove stukken. Doe de groenten ook in de soeppan. Hou de kopjes van de asperges apart.
 3. Doe de groentebouillon bij de groenten en breng aan de kook. Laat zo’n 15 minuten koken tot de groenten zacht zijn.
 4. Pureer de soep met een staafmixer. Doe de kopjes in de pan en zet het nog een paar minuten op het vuur.
 5. Breng op smaak met peper uit de molen en roer de plantaardige room erdoor.