Als je regelmatig ontbijt met yoghurt en fruit is het heerlijk om deze te verrijken met gezonde toppings als zaden, noten en gedroogd fruit. Toch vind ik crunchy granola wel echt verwennerij. Helaas zit de muesli en cruesli uit de supermarkt vaak boordevol suikers en andere onnodige toevoegingen, dus dat koop ik zelden. Tot ik bedacht dat je het vast ook zelf kunt maken, en dan bepaal je zelf wat erin gaat. En dan blijkt het ook nog eens kinderlijk eenvoudig om zelf een basic granola te maken. Bijkomend voordeel: je huis ruikt heerlijk als het in de oven staat.

De variant die ik met jullie deel vandaag is een heel basic granola recept, zodat je ziet hoe eenvoudig het kan zijn. Je kunt zelf kiezen welke noten en pitten je toevoegt. Pak wat je in huis hebt of wat je lekker vindt. In deze variant gebruikte ik amandelen en zonnepitten. Gedroogd fruit bak je niet mee, want dat wordt erg plakkerig. De rozijnen voeg je daarom aan het eind toe als de granola is afgekoeld. Bewaar de granola in een luchtdichte pot of bus op een donkere plek. Zo hou je je basic granola minimaal 2 weken vers.

Ingrediƫnten

voor +/- 20 porties

  • 250gr havermout
  • 100gr rozijnen
  • 50gr noten
  • 50gr zaden
  • 3el kokosolie
  • 3el ahornsiroop
  • 2tl kaneel

Bereiding

voorbereidingstijd: 5 minuten | wachttijd: 30 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Hak de noten grof en smelt de kokosolie.
  3. Meng alle droge ingrediƫnten door elkaar: havermout, zaden, noten en kaneel.
  4. Roer hier de olie en ahornsiroop goed doorheen, zodat alles een beetje plakkerig wordt.
  5. Verdeel de granola over 2 bakplaten en bak het 30 minuten in de oven. Halverwege even omscheppen en de bakplaten omwisselen.
  6. Laat de granola helemaal afkoelen en meng er dan de rozijnen doorheen.
  7. Bewaar de granola in een luchtdichte pot op een donkere plek. Het blijft zeker 2 weken goed.