Bananengranola met cashewnoten

De lekkerste granola bak je zelf. Zo ook deze bananengranola met cashewnoten. Het is totaal overbodig om suiker toe te voegen. Je kunt prima met natuurlijke zoetmakers werken, zoals banaan. In dit recept gebruikte ik 2 verse bananen en een paar handjes gedroogde banaan. Verwar gedroogde bananen niet met bananenchips, waarbij veel olie en vaak ook suiker wordt gebruikt. Gedroogde banaan is niets anders dan jawel: gedroogde banaan. Soms koop je dit in de supermarkt. De meeste natuurwinkels verkopen het ook.

Banaan een gezonde keuze

Van banaan wordt wel eens gezegd dat ze boordevol suikers zitten en daarom niet gezond zouden zijn. Klopt dat? Het is waar dat het een fruitsoort is met veel suikers. En is dat erg? Wat mij betreft niet. De suikers zijn namelijk verwerkt in een natuurproduct. Dat betekent dat er naast suikers nog veel meer aanwezig is in een banaan, zoals de mineralen kalium en magnesium. Kalium helpt je bloeddruk te verlagen en magnesium helpt je te ontspannen. En dat kun je van een klontje suiker niet zeggen.

Daarnaast zitten er vezels in bananen die de darmen gezond houden. Bananen bevatten fructo-oligosachariden (FOS)-suikers. Daarmee voed je je gezonde darmbacteriën. Het werkt dus prebiotisch. Eet dus vooral regelmatig bananen bij darmklachten. En laat gewone suiker bij darmklachten zeker staan, want die voeden juist de schadelijke darmbacteriën.*

Cashewnoten passen in een gezonde leefstijl

Cashewnoten zijn rijk aan eiwitten en bevatten veel omega 9-vetzuren, die gezond zijn voor hart en vaten. Samen zorgen ze voor een verzadigd gevoel. Het daarbij een heel gezonde noot omdat het rijk is aan de mineralen magnesium, koper, fosfor en selenium. Ook zitten ze boordevol vezels, die we nodig hebben voor een goede darmwerking. En daarnaast bevatten ze ook carotenen en polyfenolen. Dit zijn krachtige antioxidanten die beschermen tegen celschade en veroudering.** Eet ze vooral rauw of geroosterd. Als ze in vet worden gebakken worden de gezondheidsvoordelen snel minder.

Vergelijkbare recepten:

 

*Bron: A healthy life
**Bron: A healthy life

Ingrediënten

voor +/- 20 porties

 • 250gr havermout
 • 100gr cashewnoten
 • 100gr zonnebloempitten
 • 100gr gedroogde banaan
 • 2 bananen

Bereiding

voorbereidingstijd: 5 minuten | wachttijd: 60 minuten

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 2. Prak de bananen tot ze goed fijn zijn of gebruik een keukenmachine.
 3. Hak de cashewnoten grof. Meng alle droge ingrediënten door elkaar: havermout, cashewnoten en zonnebloempitten.
 4. Roer het bananenmengsel door de droge ingrediënten. Verdeel de granola over 2 bakplaten en bak het 30 minuten in de oven op 160 graden. Halverwege even omscheppen en de bakplaten omwisselen. Bak het mengsel daarna nog 30 minuten op 120 graden door de temperatuur omlaag te draaien. Controleer tussendoor of de bakplaten nog een keer gewisseld moeten worden.
 5. Halveer de gedroogde bananenplakjes. Laat de granola helemaal afkoelen en meng er dan de gedroogde banaan doorheen.
 6. Bewaar de granola in een luchtdichte pot op een donkere plek. Het blijft zeker 2 weken goed.