Een klassieker onder de gezonde cakes kan natuurlijk niet ontbreken op mijn site: bananencake. Alhoewel niet elke versie gezond is, ik zie vaak recepten waar veel suiker aan toegevoegd wordt. En dat terwijl de bananen van nature al zoet zijn, dus dit is helemaal niet nodig. Mijn kinderen zijn er dol op. Een lekkere en gezonde traktatie dus voor de kids.
Ik heb in het verleden al verschillende recepten gehad, maar deze versie is wel een blijvertje. En deze bananencake maak je in een handomdraai. Leuk ook om samen met je kinderen te maken. Naast dat deze bananencake suikervrij is, is hij ook glutenvrij en 100% plantaardig. Win-win dus: goed voor je lichaam en goed voor de planeet.
Ik heb deze variant gemaakt met appel en rozijnen, hoewel je ook ander fruit kunt gebruiken. Zelf maak ik altijd 2x zoveel en bewaar een deel van de cake in de vriezer. Dan kun je even vooruit als je een paar hongerige boefjes hebt thuis ;). Behalve in de vriezer bewaar je de bananencake het beste in de koelkast, dan blijft hij enkele dagen goed.
Ingrediënten
voor 8 personen
- 200gr havermout
- 100gr rozijnen
- 4 bananen
- 1 à 2 appels
- 2tl kaneel
- 1tl kardemom
- 1tl gember
- 1tl baking soda
- 1 scheutje azijn
- 1 flinke scheut water
Bereiding
voorbereidingstijd: 15 minuten | baktijd: 45 minuten
- Oven voorverwarmen op 175 graden.
- Mix (of prak) de bananen tot een glad geheel. Voeg er de azijn, baking soda en specerijen aan toe.
- Roer de havermout erdoorheen samen met een scheutje water. Het geheel moet een smeuïge en stevige structuur krijgen. Voeg indien nodig nog wat extra water toe.
- Verwijder de klokhuizen uit d appels en snijd ze in blokjes. Roer ze samen met de rozijnen door het beslag.
- Giet het beslag in een ovenschaal en zet de schaal in de oven voor 45 minuten.
- Laat de cake iets afkoelen voor je het aansnijdt. Versier eventueel met plakjes banaan.
Tip: maak 2x zoveel en bewaar een deel in de vriezer. De baktijd wordt dan 60 minuten.