Aubergine-brownies met paranoten
Aubergine-brownies: een groentevariant op de klassieke chocoladebrownie. Aubergine is misschien niet een groente snel verwacht in een zoet baksel. En toch zeker de moeite waard, want aubergine geeft de brownie een heerlijk smeuïge structuur. Het gaat echt heel goed samen met de chocoladesmaak van de brownie. En er gaat niet een klein beetje aubergine door, er gaan maar liefst 2 aubergines doorheen, 500 gram in totaal. Omdat de aubergine-brownies verder glutenvrij, suikervrij en zuivelvrij is is hij ook nog eens gezond en vegan. De noten geven de brownies een lekkere bite. Ik heb in dit recept paranoten gebruikt.
Aubergines maken je jonger
De schil van de aubergine met zijn prachtige dieppaarse kleur is rijk aan fytonutriënten (platenstoffen) die onze gezondheid bevorderen. Een van deze plantenstoffen is nasunine, die de oxidatie van vet in ons lichaam tegengaat. Een mooie antioxidanteigenschap dus, die ons brein en onze huid jong houden. Deze aubergine-brownies eet je dus zonder schuldgevoel en je krijgt er een babyhuidje voor terug. En als bonus ben je daarna lekker scherp in plaats van een suikerdip die je bij een doorsnee brownie krijgt.
Vergelijkbaar recept: Chocolade bietencake
Ingrediënten
voor 10 personen
- 500gr aubergines (2 stuks)
- 200gr havermeel (havermout 10 seconden mixen)
- 200gr pure (vegan) chocolade, min 72%
- 150gr noten
- 100gr dadels
- 100ml water
- 50gr cacaopoeder
- 1el azijn
- 1tl baking soda
Bereiding
voorbereidingstijd: 20 minuten | wachttijd: 30 minuten
- Oven voorverwarmen op 180 graden.
- Week de dadels in 100ml heet water.
- Snij de aubergine in kleine blokjes en bak ze 5 tot 10 minuten met wat olie tot ze zacht zijn. Zet het vuur uit en voeg de pure chocoladereep in stukjes toe, zodat het smelt.
- Mix de dadels met het water, azijn en het choco-auberginemengsel in een keukenmachine tot een glad mengsel.
- Roer in een beslagkom de havermeel, baking soda en cacao door elkaar. Roer daarna het chocolademengsel erdoorheen tot er een mooi beslag ontstaat.
- Hak de noten grof en roer die er als laatste doorheen.
- Giet het beslag in een ingevette ovenschaal en plaats het in de oven voor 30 minuten.