Gegrilde artisjok en courgette

Gegrilde artisjok en courgette: een lekker lunchgerecht of als snack bij de borrel. De frisse dip van avocado met limoen en koriander maakt het af. Dit gerecht kwam vanmorgen bij me op toen ik op de markt een wat avocado’s kocht en een paar artisjokken. Ik had zelf nog niet eerder artisjok gemaakt, omdat het niet de meest gangbare groente is. Juist daarom had ik zin om er mee aan de slag te gaan. Artisjok kun je koken of grillen in de oven. Van koken ben ik niet zo’n voorstander omdat alle B-vitaminen dan het kookwater inlopen, die je vervolgens afgiet. Daarom koos ik voor de oven.

Artisjok als gezonde snack

Artisjok is een bittere groente die rijk is aan de fytonutriënten (gezonde plantenstoffen) silymarine en cynarine. Beide ondersteunen de lever met ontgiften. Silymarine is daarnaast een sterke antioxidant. Antioxidanten hebben we hard nodig om vrije radicalen onschadelijk te maken. Vrije radicalen krijgen we vaak teveel binnen door bijvoorbeeld luchtvervuiling, sporten of gefrituurd eten.

Frisse avocadodip

Bij de gegrilde artisjok en courgette heb ik een frisse avocadodip gemaakt. Avocado’s zijn net als olijfolie rijk aan omega 9. Omega 9 is een gezond vetzuur en remt ontstekingen. Daarnaast zorgt het voor een verzadigd gevoel.

Ingrediënten

voor 2-4 personen

Groenten:

  • 3 artisjokken
  • 2 courgettes
  • 2 tenen knoflook
  • 0,5 citroen
  • 3el olie
  • 1el gedroogde tijm
  • peper

 

Avocadodip:

  • 5 takjes koriander
  • 2 avocado’s
  • 1 limoen
  • 2el olijfolie extra vierge
  • 2el water
  • 0,5tl himalayazout

Bereiding

voorbereidingstijd: 10 minuten | wachttijd: 60 minuten

  1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
  2. Snij de courgette in plakjes van 1 centimeter en leg ze op een bakplaat.
  3. Snij de steel van de artisjok af tot 2 centimeter van de vrucht. Haal ook de onderste stugge bladeren eraf. Snij ze daarna doormidden en wrijf ze in met een halve citroen. Leg de artisjokken daarna in een ovenschaal.
  4. Pers de tenen knoflook uit en mix ze met de olie, tijm en peper naar smaak. Smeer de groenten in met dit mengsel met een bakkwastje.
  5. Zet de bakplaat en ovenschaal 60 minuten in de oven. Wissel ze na een half uur om, zodat ze gelijkmatig garen.
  6. Rasp de schil van de limoen en pers de limoen uit. Maak daarna de dip door alle ingrediënten te mixen in een keukenmixer. Voeg eventueel nog wat extra water toe als het te dik is.